تغییرات مهم شیوه معاملات ملکی با قانون جدید
بهادری جهرمی گفت: تغییرات قانونی ایجاد شده در رویه های سنتی بازار مسکن با اصلاحات اساسی تغییراتی را در این حوزه به همراه داشته است و از این منظر آگاهی هر ایرانی از این تغییرات ضروری خواهد بود.
یورنا علی بهادری جهرمی درباره تغییرات مهم معاملات ملکی گفت: اطلاعات ما در مورد قراردادهای روزانه عموما به صورت سنتی شکل می گیرد. قراردادهای ملکی از جمله مهمترین قراردادهایی هستند که پیامدهای مالی و معاملاتی گسترده ای دارند و اشتباه یا اشتباه در انعقاد آنها ممکن است منجر به درگیری ما در مشکلات لاینحل یا طولانی مدت شود.
وی تاکید کرد: آنچه در حال حاضر اهمیت این موضوع را دو چندان می کند، تغییرات قانونی است که در رویه های سنتی بازار مسکن رخ داده است که با اصلاحات اساسی تغییراتی را در این حوزه به وجود آورده است. از این حیث آگاهی هر ایرانی از این تغییرات ضروری خواهد بود و وظیفه هر وکیلی کمک به بزرگواران و اطلاع رسانی هر چه بیشتر از تغییرات جدید قانونی است. در این زمینه می توان به چند نکته اشاره کرد:
1- اگر خدای ناکرده بعد از معامله ملکی معلوم شد که جرمی صورت گرفته یا اشتباهی در قرارداد رخ داده است و نیاز به تشکیل پرونده کیفری یا حقوقی دارید باید بدانید که نمی توانید حقوق خود را مطالبه کنید. از طرف دادگاه و دادگاه مانند گذشته به قراردادهای شرکتی متکی است. با قانون جدید، پذیرش هرگونه شکایت کیفری و حقوقی مربوط به اموال غیرمنقول و قراردادهای مرتبط منوط به ثبت این قراردادها در سامانه ثبت الکترونیک اسناد است. عقود بیع، رهن، وقف، اجاره بیش از دو سال، اجاره به شرط تملیک ساختمان و قبل از فروش آن و به طور کلی هر نوع عقدی که موضوع یا نتیجه آن انتقال مالکیت مال غیر منقول یا انتقال حق انتفاع باشد. اموال غیرمنقول باید در سامانه ثبت الکترونیکی اسناد ثبت شود تا شکایات حقوقی و کیفری در خصوص آن قابل استماع باشد. اسناد تنظیمی از 12 تیر 1403 که تک برگ و سبز هستند مطلقاً مشمول قانون جدید بوده و کلیه معاملات مربوط به آنها باید به صورت رسمی و دفتری انجام شود. دارندگان اسناد قبل از این تاریخ که مدارک آنها زرد است، پس از راه اندازی سامانه مورد نظر قانونگذار حداکثر تا یک سال فرصت خواهند داشت تا با الزامات قانون جدید مطابقت داشته باشند.
2- بر اساس قانون جدید «که مستلزم ثبت رسمی معاملات ملکی» است، خرید ملک در بنگاه های معاملات ملکی از حمایت قانونی برخوردار نیست. نقش شرکت های تجاری در خرید و فروش املاک به دفاتر اسناد رسمی منتقل شد. به عبارت دیگر، بر اساس نظر جدید قانونگذار، خریداری که با یک بنگاه معاملات ملکی اظهارنامه کتبی منعقد کرده و وجه معامله را پرداخت کرده است، نمی تواند به عنوان خریدار ملک از حمایت لازم و کافی در قانون برخوردار شود. بر اساس ماده 3 این قانون، مشاوران و بنگاه های معاملات املاک می توانند صرفاً با انجام مذاکرات مقدماتی، پیش نویس قرارداد را در سامانه ثبت الکترونیکی اسناد وارد کرده و پیش نویس را برای تنظیم سند رسمی به دفاتر اسناد رسمی ارجاع دهند. البته همین نقشی که مشاوران و شرکت های بازرگانی ایفا می کنند، مانع از تماس مستقیم مردم با دفاتر اسناد رسمی برای خرید و فروش ملک نمی شود. نکته مهم دیگر در این زمینه این است که مشاوران و شرکت ها بر اساس ماده 11 قانون جدید حق تنظیم سند عادی در رابطه با اموال غیرمنقول را ندارند.
3- دفاتر اسناد رسمی در قانون جدید مکلف به ثبت قراردادهای خصوصی اشخاص مرتبط با اموال غیرمنقول هستند که پیش نویس آن به صورت رسمی در شرکت ها تنظیم نشده است. همچنین تعرفه خدمات مشاوره شرکت های تجاری بر اساس ضریب ارزش تجاری املاک توسط شورای دولت تعیین می شود. به عبارت دیگر قیمت روز معامله در تعیین میزان تعرفه شرکت ها موثر نیست. دریافت هر نوع وجهی حتی با توافق طرفین اعم از کارمزد ثبت برات در سامانه و غیر آن توسط شرکت های تجاری ممنوع می باشد. متخلفان از این حکم سه برابر مبلغ دریافتی جریمه خواهند شد.
بهادری جهرمی همچنین گفت: مقررات جدید دیگری نیز مربوط به اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی، اراضی روستایی، نحوه اعتراض مردم به اسناد، بارگذاری اسناد جعلی در سامانه و قوانین قدیمی با قانون جدید در قانون «نیاز به ثبت رسمی واقعی است. انتظار می رود که این قوانین حقوق مردم را تضمین کنند و از بروز دعاوی جدید جلوگیری کنند.
انتهای پیام/
mizanonline به نقل از یورنا