جشنوارههای ادبی نباید تحت تاثیر تحولات سیاسی قرار گیرد
مراسم اختتامیه «بیست و دومین جشنواره قلم طلایی» 22 تیرماه در آستانه روز قلم در مراسم تجلیل از برگزیدگان بیست و دومین جشنواره ادبی قلم طلا در سالن اجتماعات کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران برگزار شد.
یورنا در ابتدای این نشست راضیه تجار نویسنده دارالقلم ضمن تاکید بر ارزش و اهمیت جایزه قلم زرین گفت: هر ساله کتاب های منتشر شده بر اساس شاخص ها و چارچوب های خاص توسط داوران مورد ارزیابی قرار می گیرند. از دارالقلم، بهترین آثار این شرکت در جشنواره قلم طلایی انتخاب شده است.
وی به جشنواره قلم طلایی که 22 سال از عمر آن می گذرد اشاره کرد و افزود: جشنواره قلم طلا اکنون بیست و دومین دوره خود را سپری می کند و توانسته یکی از معتبرترین جشنواره های کشور باشد. آنچه از سوی آنها انتخاب و قدردانی می شود در سایر جشنواره های ایرانی نیز تایید شده است و این گواه بر دقت و اهمیت این جشنواره است.
تجار به اهمیت حمایت از جشنواره ها اشاره کردند و افزودند: حمایت از بخش های مختلف به ویژه خانه کتاب و ادبیات و همچنین حوزه هنری تاثیری در رشد این نهال نوظهور نداشت و در عین حال تکیه بر این جشنواره از نگاه علمی و چارچوب های خاص باعث شده است که به انتخاب های این جشنواره احترام گذاشته شود.
محمدرضا سرشار موسس انجمن قلم با تایید زمان برگزاری بیست و دومین جشنواره قلم طلایی گفت: انتخاب 22 تیرماه به عنوان اختتامیه بیست و دومین جشنواره قلم طلایی به دلیل اینکه در آستانه روز قلم است با تاکید ویژه انتخاب شد. .
وی به اهداف برگزاری جشنواره ها پرداخت و افزود: چهار هدف در برگزاری جشنواره ها محقق می شود تا غنای ادبی خاصی ایجاد شود. اولین نکته این است که آثار منتشر شده هر ساله شناسایی و به نمایش در می آیند و از بین آنها بهترین ها انتخاب می شوند و به مردم در انتخاب کتاب کمک می کنند و در زمینه موضوعات و زمینه های خاص راهنمایی می شوند.
سرشار ادامه داد: هر جشنواره ای خواه ناخواه کوره مطالعه را گرم نگه می دارد و این مهم در شرایطی است که فضای مجازی به تمام دنیا هجوم آورده و مطالعات فرد را تحت تاثیر قرار داده است. نکته چهارم اینکه بخش مادی حق الامتیاز در اختیار نویسنده قرار می گیرد، زیرا تلاش های چندین ساله نویسندگان در تحقیق و تالیف یک کتاب، زمان و انرژی زیادی را می طلبد و دستمزدی که در پایان می گیرند، به عنوان یک مزد محسوب می شود. حقوق کارمند یک کارمند برای یک ماه، بنابراین کمک کوچکی به نویسنده از نظر مادی است.
وی به مضرات جشنواره های ادبی اشاره کرد و گفت: جشنواره ها عموماً یا به صورت دولتی یا خصوصی برگزار می شود. جشنواره ای مانند جشنواره قلم طلایی به صورت غیردولتی برگزار می شود، بنابراین استانداردها و ویژگی های خاص خود را دارد و اعتبارنامه هایی که دریافت کرد به دلیل عدم تغییر در سیاست ها و شاخص ها بود، بنابراین ایده های برگزارکنندگان این گونه جشنواره ها همواره در جهت حمایت از نویسنده تلقی میشوند، اما متأسفانه مشاهده میشود که در برخی موارد با تغییر سیاستهای جشنوارههای دولتی نیز تغییر میکند و این تغییرات منجر به کاهش اعتماد فراگیران به این گونه جشنوارهها میشود.
موسس انجمن قلم به معیارهای انتخاب داوران جشنواره ها اشاره کرد و تاکید کرد: اینکه بتوان هر شاعر، نویسنده و حتی پژوهشگری را به عنوان داور جشنواره انتخاب کرد، کاملاً اشتباه است، چرا که داور باید دارای شرایط لازم باشد. معیارها و استانداردها یکی از این گزینه ها، انتقادپذیری از قضاوت است.
وی از چرخش داوران در هر جشنواره انتقاد کرد و گفت: اصرار بر چرخش داوران تاثیر زیادی در برگزاری جشنواره ها دارد چرا که در ابتدای حیات جشنواره داوران شایسته انتخاب می شوند و در دوره های بعد جوان، داوران کم تجربه وارد عرصه می شوند و مورد قضاوت قرار می گیرند و این بر کیفیت انتخاب آثار تاثیر می گذارد.
سرشار در خصوص پژوهش های ادبی گفت: در شعر و رمان دو مقوله مشخص وجود دارد، اما در حوزه پژوهش های ادبی تعریف خاصی ندارند که آسیب های زیادی به حوزه پژوهش ادبی وارد می کند تعریفی خاص در نقد ادبی، به منظور شکلگیری آنچه پیرامون عناصر ادبی و پژوهشی ادبی، بر اساس چارچوبها و معیارهای معینی مطرح میشود.
وی به مزیت های جشنواره های دولتی پرداخت و گفت: جشنواره های دولتی از ارزش ادبی و مالی بالایی برخوردار هستند و این امر در عین حال سرنوشت بسیاری از آثار و نویسندگان را تحت تاثیر قرار می دهد چرا که با تغییر دولت ها سیاست جشنواره های دولتی تغییر می کند و حاشیه هایی ایجاد می شود که نامطلوب است.
بنیانگذار انجمن قلم پیشنهاد کرد: اگر جشنواره ها چه در عرصه دولتی و چه در عرصه خصوصی زیر نظر نهادی ثابت و با رویکردی مشخص تشکیل شود تا ترکیب دولت ها و سیاست های اصلی آنها با بعدی تغییر نکند. و با رفتن دولت ها دستاوردهای خوبی حاصل می شود و این برای ارتقای کیفیت جشنواره ها مهم بوده و تاثیر مستقیم دارد. فرهنگ نباید دستخوش نوسانات سیاسی شود.
وی تاکید کرد: جشنواره ها باید به گونه ای برگزار شود که خودسرانه نباشد و در عین حال حاکمان باید بر اساس چارچوب ها و استانداردهای مشخص عمل کنند و با کمال تواضع به جشنواره ها و آثار ادبی نگاه کنند.
بعدها از حسین اسرافیلی شاعر توانای اوایل انقلاب تجلیل شد.
جواد کامور بخشش دبیر جشنواره ضمن اعلام گزارش بیست و دومین جشنواره قلم زرین گفت: طبق روال همیشه فراخوان این جشنواره در بهمن ماه منتشر می شد. این در حالی است که خانه کتاب و نامه ایران نیز در مقاطع مختلف رسانه ای حمایت های زیادی کرد.
وی تایید کرد: ناشران حدود 410 اثر را به دبیرخانه جشنواره قلم زرین ارسال کردند و هیئت داوران در 5 گروه داستان بزرگسال، داستان کودک و نوجوان، شعر کودک و نوجوان، گروه پژوهش و نقد ادبی و شعر بزرگسالان تشکیل شد. . .
مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سراسر کشور ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای اردیبهشت گفت: دولت سیزدهم تلاش های زیادی برای توسعه عرصه فرهنگ و هنر انجام داد.
وی تاکید کرد: شبکه کتابخانه های عمومی کشور در تلاش است تا به صورت فعال و پویا خدمات ارائه دهد و برنامه های ویژه ای را برای ترویج ادبیات و شعر انقلاب اسلامی در فضای کتابخانه های عمومی کشور اجرا کرده است. زمان ارائه توانمندی ها و خدمات لازم به محافل ادبی که همواره آن را در دستور کار خود قرار داده است.
وی به توانایی و پتانسیل جامعه قلم اشاره و تاکید کرد: باید ساختاری هدفمند وجود داشته باشد تا بتوانند بیشتر به جامعه شناخته شوند، ریشه های خود را گسترش دهند و دستاوردهای ارزشمند خود را در عرصه شعر فارسی افزایش دهند. ادبیات.
در ادامه این مراسم آثار برگزیده بیست و دومین جشنواره قلم طلایی معرفی شدند.
بخش داستان برای کودکان و نوجوانان
کتاب پاک کن جادویی نوشته زهرا اخی، انتشارات جمکران است
کتاب آتش در آشیانه اژدها اثر رویا منوچهری، انتشارات قادیانی.
بخش شعر بزرگسالان
کتاب شام عوض، تالیف علی رضا قزوه، انتشارات شاعران فارسی زبان
بخش داستان های بزرگسالان
کتاب ماه و بلوط نوشته محسن مومنی شریف انتشارات سوره مهر
گروه نقد و پژوهش ادبی
کتاب «بابا» تحلیلی از پدیده فحشا در رمان فارسی در دوران پهلوی نوشته کامران پارسینگاد، انتشارات سعد است.
کتاب: از متن تا معنای نوشتار، بتول فیض – محمدرضا حاج آقا بابایی، انتشارات مهر اندیش.
بخش شعر کودک
کتاب بهار از کخ برگشته نوشته بابک نکتالاب انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان.
در پایان از برگزیدگان تجلیل شد.
انتهای پیام/
mizanonline به نقل از یورنا