تهیه کننده اولین برنامه طراحی لباس در تلویزیون ایران: نهادهای فرهنگی، زباله تولید می کنند! – یورنا
میشم محمد حسنی را شاید بتوان به عنوان هنرمند و تولیدکننده هنر در سطوح مختلف در این عرصه معرفی کرد. او با هنرمندان زیادی کار کرده و خود نیز از همین قبیله است. او گرافیست است، در دلصدا آهنگ ساخت و با خوانندگان معروف همکاری داشت. وی در حال حاضر اجرای برنامه دیگری در شبکه نسیم درباره مدل لباس زنانه را بر عهده دارد که قسمت پایانی آن این هفته پخش می شود.
به گزارش سرویس فرهنگی یورنا، میثم محمد حسنیمهمان در یک اتاق مصاحبه شیشه ای در مورد نگرانی های خود و تیمش در ایجاد مجموعه “نوح” صحبت می کرد. امید است کار جنین در بحث حجاب و عفاف نتیجه مطلوبی داشته باشد.
محمد حسنی از لزوم توجه بیشتر به فعالیت های مثبت در عرصه های فرهنگی به ویژه بحث حجاب و عفاف گفت و در عین حال نتایج کار دستگاه های فرهنگی را غیرعادی ارزیابی کرد.
متن و فیلم گفتگوی وی با خبرنگار یورنا در ادامه آمده است.
چالش فوق العاده
محمد حسنی موضوع حجاب را یک چالش فرهنگی خواند و بر لزوم انجام کارهای مثبت در این راستا تاکید کرد. به گفته وی، در داستان مربوط به مهسا امینی دیدیم که در بحث حجاب و عفاف در سطح جهانی چه گذشت و چه صدایی بلند شد.
وی به اتفاقات و تصمیمات زیادی در زمینه حجاب و عفاف در سال های گذشته اشاره کرد و گفت: بعد از اتفاقات مربوط به مهسا امینی و اتفاقات بعدی این انگیزه داریم که نشان دهیم می توانیم لباس ها و مدل های جالبی هم برای طراحی او خلق کنیم. زنان مورد استقبال مردم قرار می گیرند و این مدل ها با موازین ایرانی و اسلامی سازگاری کامل دارد. موسوف با اشاره به اینکه بحث حجاب برای خانواده های ما چالشی است، گفت: امروزه یافتن لباس شیک و مناسب برای فردی که می خواهد لباس بلند با حجاب بپوشد در کشور ما بسیار سخت شده است. هیچ شرایطی برای این نوع لباس وجود ندارد، باید بهتر باشد.
وی افزود: همه این چالش ها ما را بر آن داشت تا برنامه ای را در رسانه ملی تدوین کنیم که بر اساس آن مدل ها و طرح های منطبق با طرح های اصیل ایرانی حتی از اقلامی مانند فرش و کاشی در اختیار علاقه مندان قرار گیرد فرم به روز شده جایی که من تحقیق کردم بعد از انقلاب و حتی قبل از آن هم چنین برنامه ای در تلویزیون ما نبود و در کشورهای دیگر محدود بود که آمریکا دو سه برنامه تلویزیونی از این کشورها دارد.“
تعداد بازدید: 217
دو سال حرکت روی لبه نخ
به گفته این سازنده، تهیه و تولید مجموعه نوح حدود دو سال به طول انجامید. وی در عین حال به مشکلات تدوین برنامه مرتبط با حجاب پرداخت و گفت: از نظر طراحی لباس کار ما با توجه به موضوعاتی مانند تبرج و امثال آن سخت بود و مانند حرکت در یک برنامه بود. لبه تیغ . راستی ما زحمت زیادی کشیدیم اما بعد از دو سال خدا را شکر به مرحله پخش از شبکه «نسیم» رسیدیم و دو ماه از پخش آن از این شبکه می گذرد.
وی که معتقد به انتقال پیام های غیرمستقیم در موضوعاتی مانند حجاب است، گفت: شرطی که با همکاران و دوستان گذاشتیم این بود که از طرح هایی استفاده کنیم که در ابعاد مختلف زیبایی، پوشیدنی و تناسب، ابتدا آن را روی خودمان امتحان کردیم. و از آن بهره ببرید.”
این فعال هنری به برداشت های نادرست از حجاب و عفاف و تصمیم گیری های مبتنی بر این اشتباه اشاره کرد و گفت: این نوع راه ها، برداشت ها و تحلیل های غلط منجر به برنامه ریزی های نادرست و نادرست می شود.هدف همه اینها این است که امروز در فضای مجازی زنان و مردانی را می بینیم که به طور معمولی حجاب دارند و چادر به سر دارند اما رفتار و کردارشان مانند تبرج و اتفاقاً خطرناک است. نیز بزرگتر است.. اگر فکری اساسی برای این رشته نشود در سال های بعد مشکلات جدی تری خواهیم داشت یعنی اتفاقاتی مثل مهسا امینی بیشتر می شود.
اما نهادهای بودجه
محمد حسنی درباره فعالیت نهادهای فرهنگی و مالی در زمینه حجاب و عفاف گفت:هیچ کاری از سوی نهادهایی که می خواهیم ارزیابی کنیم انجام نشده است. در نهایت محصولات و تولیداتی ارائه شد که در حد ضایعات هستند و حتی قابل بازیافت نیستند. علاوه بر این، اگر تصمیم به این دلیل گرفته شود که مردان در پایین ترین سطح جامعه نیستند، محصولات آنها هیچ فایده ای نخواهد داشت. مثلاً وقتی طرحی در جامعه تبلیغ می شود، انواع و اقسام سازمان های تبلیغاتی و ظاهراً فرهنگی شروع به تولید سرود می کنند و در نهایت آهنگ های بی معنی را به مردم تحویل می دهند.
وی افزود: 90 درصد این مشاغل و مشاغل برای تعادل کار و تامین اعتبار است و اگر آن بودجه را از آنها بگیریم نمی توانند همان ضایعات را تولید کنند. 90 درصد مؤسسات اینگونه هستند. در عوض باید بودجه به موسسات و اماکن عمومی که کار هنری و علمی انجام می دهند اختصاص یابد.. افرادی که به صورت حرفه ای کار می کنند و تجربه لازم را دارند و می دانند چگونه با یک پیام غیرمستقیم فرهنگ و ایده مورد نظر را ترویج دهند.
وی همچنین به یک جریان مهم و هدفمند در بحث حجاب اشاره کرد و گفت: در جایی از نبود لباس مناسب یا شلوغی بازار یا طرح های نامناسب گله داریم، اما جایی هم هست که خانم وبلاگ نویس خانم. ظاهراً حجاب کامل دارند». این فرد منتقدان را به دلیل نداشتن پوشش مناسب برای زنان علاقه مند به حجاب مورد انتقاد قرار می دهد. برای ما سخت است که مثلاً این لباس جلو باز، تنگ و غیره داشته باشد، واقعاً چیز مهمی نیست. شما در فضای مجازی می بینید که وبلاگ نویسان باحجاب هستند اما به نظر من وضعیت آنها از بی حجاب ها بدتر است. آنها مانند قارچ رشد می کنند و به مسیر دیگری منتهی می شود. این تبرج کار آنهاست. اما به نظر من این ضعف و عدم حضور، جبهه رسانه ای ماست که در این راستا کاری انجام نداده ایم. ما فقط روی گشت ارشاد و حجاب تمرکز کرده ایم“
فاصله بین مردم و دولت مدام در حال افزایش است
محمد حسنی دستاوردها و پیشرفتهای فرهنگی کشور را ناچیز دانست و به اتفاقات بسیار خوب در بخشهای امنیتی، دفاعی و نظامی اشاره کرد و بر لزوم انجام کارهای اساسی در عرصه فرهنگی تاکید کرد. وی گفت: متأسفانه شکاف بین مردم و دولت در این منطقه روز به روز بیشتر می شود و در آینده نیز بیشتر خواهد شد. با تحمیل توصیه های تند و گفتن به مردم که چشم و گوش خود را ببندند، هیچ کاری انجام نمی شود.. از نظر رسانه ای و نظام رسانه ای انقلاب ضعیف عمل کردیم. از این رو در برنامه نوا سعی کردیم بر اساس همین شناخت و بر اساس کار حرفه ای و رساندن پیام غیرمستقیم همان اهداف اصلی را دنبال کنیم.
حداقل کمیسیون فرهنگ جریمه فرهنگ را تایید می کند
وی در خصوص جریمه های حجاب و حجاب در مصوبه عفاف و حجاب در مجلس از سوی نمایندگانی که علاقه ای به عضویت در کمیسیون فرهنگی نداشتند، گفت: در چنین شرایطی کمیسیون های دیگری مانند نیرو و صنعت و … نیز در دستور کار قرار می گیرند. به طور کلی حمایت کننده هستند و دلایل آن نیز مشخص است اما فرهنگ همیشه مظلوم ترین بوده است. برای فرهنگ می آیند و چنین تصمیماتی می گیرند. به نظر من منطقه گرایی این افراد هم مشکل دارد. به قول مالک اشتر اینها از اسلام هستند فقط کلمات عربی می دانند».
به نظر من منطقه گرایی این افراد هم مشکل دارد. به گفته مالک اشتر، از زمان اسلام تنها بر تلفظ صحیح کلمات عربی تمرکز داشته اند.
این تهیه کننده ادامه داد: مگر می شود خود را فردی ولایی بنامید و دنبال افکار، برنامه ها و نقشه های ولی قانونی خود نروید؟ معظم له فرمودند فرهنگ همان چیزی است که من حاضرم جانم را فدا کنم. حضرت آقا دقیقا همین است. اما چرا مسائل فرهنگی و کمیسیون فرهنگی برای شما در اولویت نیست؟ سپس به جای کار اساسی و کار مثبت، به دنبال تنبیه و تحریک است دو سال است که در این فضا هستیم و هنوز کسی پیامی نداده است. جالب اینجاست که پیامی از بیت دریافت کردیم و توضیحاتی به ما دادند که بعداً منتشر می شود، اما هیچ وقت تماس و پیگیری با این افراد صورت نگرفت.
وی با بیان اینکه طراحان پوشاک در ایران با مشکلات جدی مواجه هستند، اظهار کرد: می گویند وقتی کسی برای دیدن و استقبال از لباس های آنها نیست، باید به عمده فروشی هایی مراجعه کنند که سلیقه های متفاوتی دارند. برای امرار معاش و نان چاره ای ندارند. این یکی از مشکلات بزرگی است که جمهوری اسلامی نتوانسته آن را حل کند تقصیر اصلی در وزارت ارشاد است.
مردم باید در تصمیم گیری مشارکت داشته باشند
به گفته محمد حسنی، تا زمانی که پیوندها به درستی شکل نگیرد و مردم در تصمیم گیری ها مشارکت کنند، اتفاق خاصی نمی افتد. مسئولان باید مردم را در این تصمیم گیری ها مشارکت دهند نه از بالا به پایین.
این فعال فرهنگی با بیان اینکه با گشت ارشاد و حجاب و … نتیجه درستی نگرفتیم، گفت: به نظر من دفاع از دین به خام ترین شکل انجام می شود و این همان چیزی است که جریان نفوذ می خواهد.. اما در حال حاضر راهی جز کار غیرمستقیم مانند توسعه برنامه های تلویزیونی و استفاده از فضای مجازی وجود ندارد. باید به سراغ روش های غیر مستقیم برویم.
به گفته وی، ما سه مشکل اساسی داریم: شکاف بین مسئولان و مردم، سپردن کار به افراد غیرمتخصص و وضعیت فعلی که روز به روز بدتر می شود.. اما این به معنای ناامیدی نیست. ما باید به کارمان ادامه دهیم.
وی در پایان به کنسرت اوشو در ایام محرم و موفقیت این گونه ایده ها اشاره کرد و گفت: آینده در نهایت در دستان جبهه حق است و این جبهه حق با وضوح بیشتری نمایان خواهد شد. اما ممکن است برخی از این تصمیم گیران روزی در حوزه حجاب و مسائل دیگر با جبهه حق مواجه شوند. ما همیشه نگران پیش نویس ورودی بوده ایم و روزی همه چیز مشخص خواهد شد.