جهانگیری:هیچ پیشنهاد همکاری از پزشکیان نداشتم – یورنا
اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی در دولت های یازدهم و دوازدهم در گفت وگویی سه ساعته درباره تحریم ها، برنامه جامع اقدام مشترک، انتقاد از برنامه های توسعه پرداخت و تمایل خود برای توسعه ایران صحبت کرد.
به گزارش «یورنا» که به نقل از خبرآنلاین، وی علناً از اقلیت تندرو که به گفته خودش تعدادشان کم است، اما صدایشان بلند است، به ادعای علی شمخانی در رابطه با جامعۀ مشترک پاسخ نمی دهد برنامه اقدام و دولت روحانی و با خنده می گوید: ما را وارد دعوا نکنید.
بخشهایی کوتاه از این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
اسحاق جهانگیری، از چهره های برجسته اصلاح طلب که معاون اول دولت های حسن روحانی بود، با تایید اینکه «من با اختلافات در اداره کشور موافق نیستم»، گفت: فکر می کنم فصل دعوا فصل انتخابات است. شاید دعوا کلمه خوبی نباشد. فصل نقد و انتقاد، فصل انتخابات است. هرکس حرفی برای نقد دیدگاه مخالف خود دارد یا خود را اثبات می کند، زمان انتخابات است. چه انتخابات مجلس و چه ریاست جمهوری. بعد از انتخابات فصل کار است. هر گروهی که قدرت را به دست می گیرد باید آنقدر بالغ باشد که بداند هرکسی که روی کار آمد، اکنون رئیس جمهور است و رئیس جمهور همه ما هستیم، حتی اگر مخالف او باشیم. ما این کار را کردیم، اما او رای دارد و باید به او کمک کنیم تا بتواند کشور را اداره کند
نمی توانیم بگوییم چون مقاومت می کنیم شرایط محاصره ادامه خواهد داشت
«تحریم» موضوع دیگری بود که جهانگیری به تفصیل به آن پرداخت. وی گفت: 14 تا 15 سال است که تحت تأثیر تحریمهای مختلفی قرار گرفتهایم که تمام زندگی مردم ایران را تحت تأثیر قرار داده است همین قطعی برق و عدم تعادل انرژی یکی از نتایج و دستاوردهای این انسداد است که ما نباید به راحتی بخوابیم تحریم ها در مقابل مردم باید از همه ابزار زور استفاده می کردند و با نهایت عزت رفتند و مذاکره کردند مشکل تحریم را حل کردند.
وی گفت: اگر مشکلات را حل نکنیم و فکر کنیم هیچ اتفاقی نمی افتد، این درست نیست. بله، ممکن است در طول عمر ما هیچ اتفاقی نیفتد، اما محاصره دولت را تضعیف می کند، آن را از صحنه سیاست بین الملل خارج می کند و قدرت آن را از بین می برد. اگر بنا به تعبیر رهبری که «ایران قوی است» قرار باشد ایران کشور قدرتمندی باشد، این مهم جز در عرصه نظامی محقق نمی شود. عنصر اقتصادی یکی از مولفه های قدرت ایران است و عنصر بسیار مهمی است. مردم ایران یکی دیگر از مولفه های قدرت هستند و این بزرگترین سرمایه برای افزایش قدرت کشور است.
ممنوعیت هیچ افتخاری ندارد
یکی از اعضای برجسته حزب کارگزاران سازندگی گفت: برخی می گویند: اتفاق خاصی نیفتاده و از اول انقلاب در تحریم بودیم. بله، ما از اول انقلاب تحریم بودیم، اما این برای ما افتخار نیست، تحریم ها هم متفاوت است.
هیچ پیشنهادی از پزشکان برای حضور در دولت نداشتم
“آقای جهانگیری! آیا پیشنهادی از آقای بازیکیان برای حضور در دولت چهاردهم داشتید؟ این سوال دیگری است که در کافه خبر از جهانگیری پرسیدیم. ایشان گفتند: خیر، من هیچ پیشنهادی را قبول نمی کنم زیرا …
او در همین بخش در سه دوره انتخاباتی از کاندیداتوری طفره رفت، سه دوره ای که جهانگیری تنها یک بار تایید شد و جهانگیری دو بار توسط شورای نگهبان کنار گذاشته شد.
قسم خوردم که از رد صلاحیت نمی ترسم، اما…
وی در خصوص آخرین کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست جمهوری در سال 1403 گفت: دوستان از جمله آقای خاتمی و دیگران مدام اصرار می کردند که کاندید شوم اما من قبول نکردم. برای همین فکر می کردند من از رد شورای نگهبان می ترسم. یکی از دوستانم در یکی از جلسات عصبانی شد و به یکی از اعضای شورای نگهبان زنگ زد و گفت: فلانی کیست که می خواهد تو را رد کند؟ چرا برای شما مهم است؟
جهانگیری ادامه داد: من به ندرت قسم می خورم، اما باید قسم می خوردم که نمی ترسم و به خدا بهترین موقعیت برای من این است که بیایم و طرد شوم، چون به مردم پاسخ دادم که آمدم و هر چه در توان داشتم دادم. «اما شورای نگهبان من را کنار گذاشت، در آن جلسه گفتم که بیشتر به این فکر میکنم که بیایم و تایید بگیرم و رئیسجمهور شوم، تمام سلولهای بدنم از این فکر درد میکرد.
معاون اول رئیس جمهور دولت 11 و 12 گفت: ممکن است فردی نداند وارد چه مرحله ای می شود و فقط بخواهد رئیس جمهور شود، اما من می دانم و معتقدم همان روز از توضیحات ایشان استفاده کردم و گفتم مشکلات به این صورت است. عالی است که معتقدم اگر من رئیس جمهور شوم بعد از شش ماه همین مردم به خیابان می آیند و شعار می دهند مرگ بر فلانی! استعفا! استعفا! زیرا آنها آنچه را که نمی توانند به دیگران بگویند به رئیس جمهور می گویند. بنابراین، به نظر من، دوره سختی است. هر کی رئیس جمهور شد شرایط سخت بود. خدا را شکر که فردی که اطلاعات کمتری از وضعیت کشور داشت کاندیدا شد.
همه از سقوط بشار اسد شگفت زده شدند، حتی خودش و حتی روسیه
از اسحاق جهانگیری نیز درباره سقوط دولت بشار اسد پرسیدیم که فردا تحلیل مشروح وی از حوادث سوریه را خواهید خواند، اما او معتقد است. هیچ کس انتظار سقوط بشار اسد را نداشت صحبت هایی از آنها می شود که بگوییم ما این مکان را تحت کنترل گرفته ایم و کارهایی را انجام خواهیم داد کشوری بسیار بزرگ که سالها پیش تأسیس شد و پایگاههای بسیار بزرگی داشت و هیچ ایدهای نداشت.»
اسرائیل می داند که باید از درگیری مستقیم با ایران دوری کند
وی در پاسخ به این سوال که آیا احتمال تسری دامنه جنگ به ایران وجود دارد یا خیر، گفت: فکر می کنم اسرائیلی ها می دانند که در این زمینه باید این کار را انجام دهند. فاصله گرفتن از درگیری مستقیم با ایران آنها همیشه به دنبال این هستند که کاری کنند که آمریکایی ها مستقیماً با ایران برخورد کنند یا حداقل اگر قرار است برخورد کنند با کمک آمریکا باشد.
این طرح های توسعه شوخی است
اسحاق جهانگیری که سالها در عرصه اقتصادی فعالیت میکند، در این گفتوگو از تمایل خود برای «توسعه ایران» گفت و با انتقاد از برنامههای توسعهای که تاکنون نوشته شده است، گفت: باید توسعه ایران را هدف قرار دهیم. یک موضوع محوری و قابل فهم برای عموم.» بیایید نخبگان، مردم ایران و مسئولان را تغییر دهیم، این برنامه های توسعه شوخی است، زمانی که برنامه ششم را می نوشتند من معاون اول بودم، رفتم مجمع تشخیص و دیدم. که بحث رشد 8 درصدی شما در گذشته 8 درصد بوده است. بالاخره وقتی کسی چیزی می گوید باید مبنایی داشته باشد.
آیا جلیلی از رشد 8 درصدی کارخانه ساخت؟
وی گفت: آقای جلیلی که از رشد 8 درصدی می گوید اصلاً می داند این رشد چگونه حاصل می شود؟ آیا او در زندگی خود کارخانه ساخته است؟ این حرف های تکراری شوخی است. اولین مکانیسم برای دستیابی به رشد 8 درصدی، داشتن 200 میلیارد دلار پول برای سرمایه گذاری است.
ادامه محدودیت نه تنها مفید نیست، بلکه کاملاً مضر است
آیا در مورد مسئله حصر میدانید آیا ممکن است اتفاقاتی بیفتد؟ این سوال دیگری بود که اسحاق جهانگیری پاسخ داد: ما در دوره آقای روحانی خوشبین هستیم، لحظاتی بود که می توانست حل شود و هر از چند گاهی اتفاقی می افتاد که این موضوع را فعلاً به تعویق انداخت رئیس قوه قضائیه و آقای مازیکیان معتقدند نظر آقای کروبی این است که بازداشت باید تمام شود و آقای کروبی هم شرط گذاشتند که اگر آقای موسوی آزاد شود من هم آزاد خواهم شد.
وی گفت: ادامه این امر دیگر به نفع کشور نیست و نه تنها بی فایده است بلکه مضر است. فایده این وضعیت چیست؟ اگر در چنین شرایطی نباشند چه ضرری برای کشور دارد؟ من درک می کنم که آقای اجی کار می کند و می خواهد این مشکل را حل کند. من هم امیدوارم خدا کمکت کنه و حلش کنه.