روستای ایرانی دومین دهکده جهانی – یورنا
بر اساس اعلام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، روستای «اصفهک» در استان خراسان جنوبی از بین 150 روستای جهان در فهرست بهترین روستاهای گردشگری سازمان گردشگری سازمان ملل متحد به ثبت رسید. سطح اصفهک پس از زلزله طبس در سال 1357 به شدت آسیب دید و قبلاً غیرقابل سکونت بود و ساکنان آن در چادرهای موقت زندگی می کردند.
روستای «اصفهک» در دهوک دهوک از توابع دهکده تپاس در استان خراسان جنوبی قرار دارد. که در 231 کیلومتری مرکز فرمانداری (بیرجند) قرار دارد. تپاس در گذشته جزئی از استان یزد محسوب می شد که در سال 1391 به خراسان جنوبی پیوست.
اصفهک در زلزله طبس در سال 1357 به شدت آسیب دید و قبلاً غیرقابل سکونت بود و ساکنان آن در چادرهای موقت زندگی می کردند. با شروع بازسازی خانه ها در نزدیکی این روستای ویران شده، خانه های چوبی موقتی به نام “اتاق های چوبی” ساخته شد.
این روستای 400 ساله در دل کویر توانسته به مقصد گردشگری خراسان جنوبی تبدیل شود. چندی پیش وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرد که روستای اسفهک در استان خراسان جنوبی در رقابتی بین 150 روستای جهان در فهرست بهترین روستاهای گردشگری سازمان گردشگری سازمان ملل متحد به ثبت رسیده است.
سال گذشته روستای کندوان در استان آذربایجان شرقی در این فهرست قرار گرفت و با ثبت اسفاق دو روستا از ایران در فهرست بهترین روستاهای گردشگری سازمان گردشگری سازمان ملل قرار گرفتند.
دهکده های ارائه شده توسط گردشگری سازمان ملل، ضمن دریافت لوح بهترین دهکده های جهانی، به مدت سه سال به عضویت شبکه دهکده های جهانی در می آیند و فضایی برای تبادل تجربیات، آموزش و کمک به رشد گردشگری برای آنها فراهم می شود.
بنای تاریخی اصفهک
در جریان آن زلزله بخشهای زیادی از روستا از جمله بسیاری از بافتهای تاریخی و بناهایی مانند «مسجد جامع» و «حمام قدیم» ویران شد. چند سال پس از این واقعه و مرمت اصفهک و با همت اهالی روستا و جمعی از کارشناسان، مرمت بناهای تاریخی آغاز شد و طی این کارها برخی از بناهای تاریخی روستا جان تازه ای گرفتند. .
یکی از آثار تاریخی روستای اشفق وجود دو حمام قاجاری در این روستا است. دو حمام سنتی اشفق در سال 2015 با هزینه شخصی بازسازی شد و اکنون پذیرای گردشگران است. این حمام های قدیمی دارای یک نیمکت، سر دوش، درهای کوتاه و یک سینک مرکزی هستند که به طور کامل بازسازی شده است.
علاوه بر این دو حمام سنتی، مسجد جامع اصفهک نیز یکی از بناهای تاریخی این شهر است. این بنا از معماری اصیل مناطق کویری پیروی می کند و دارای محوطه کوچکی با گنبد کاهگلی و چند پنجره کوچک است.
«امام زاده زرج» یا امامزاده حسین یکی دیگر از بناهای روستای اصفهک تپاس است. البته بقعه امامزاده در این سالها مرمت شد و نسبت به بنای قدیمی دستخوش تغییرات زیادی شد.
ساختمان روستای اسفک در طبس
معماری و ساختار کاملاً با مناطق کویری سازگار است. مصالح به کار رفته خشت و گل است و خانه ها نزدیک به هم قرار گرفته اند. در گرمای شدید تابستان و در مواقعی که خورشید شدیدا می تابد، روی هم قرار گرفتن خانه ها باعث کاهش تبادل گرما می شود که این امر باعث کاهش نور خورشید و در نتیجه خنک شدن در تابستان و حفظ گرما در داخل خانه ها در زمستان می شود.
یکی دیگر از ویژگی های بارز معماری خانه های روستای اصفهک، گنبدی شکل سقف خانه ها به منظور ایجاد سایه در خلاف جهت تابش نور خورشید است. در ساعات اوج نور خورشید، یک طرف گنبدها همیشه سایه دار است و گرمای کمتری جذب می کند.
فرهنگ و اقتصاد روستا
این روستا به دلیل وجود چندین کانال پر از آب در اطراف خود، از نعمت آب خوش برخوردار است و همچنین یکی از غنی ترین منابع آبی در قلمرو شهرستان طبس را داراست. این منبع چاه کوثر نام دارد و 39 روستای دیگر را نیز تامین می کند. از این رو شغل اصلی مردم روستای اسفهک دامپروری و کشاورزی است و محصولاتی مانند زعفران و خرما از سوغات مهم آن است.
اهالی روستا در قالی بافی نیز مهارت بسیار خاصی دارند که از صنایع دستی مهم روستا محسوب می شود و تا حدودی به اقتصاد محلی کمک می کند.
موسیقی و آوازهای محلی در زندگی مردم اصفهک جایگاه ویژه ای دارد و مردم در جشن های مختلف از جمله عزا و عروسی با نواختن تار و خواندن ترانه های محلی از موسیقی استفاده می کنند.
لباس مردان روستا دستار، مانتو، شلوار، پیراهن، ژاکت، کلاه و کفش است که تقریباً در همه جای ایران رایج است و زنان نیز پیراهن، شلوار، روسری و چادر بلند و گشاد می پوشند.
اکثر مردم روستایی ایران با توجه به آب و هوای منطقه، گیاهان خوراکی روستا و دام های خود غذاهای لذیذ درست می کنند. در روستای اصفهک انواع آش و آبگوشت جایگاه ویژه ای در وعده های غذایی دارد.
چه زمانی به اشفق سفر کنیم؟
اگرچه تمام فصول سال برای سفر به این روستا مناسب است، اما بهتر است فصل های سرد سال یعنی بهار و پاییز را برای سفر خود انتخاب کنید، زیرا هوای معتدل و خنک بهترین زمان برای سفر به کویر است. . مناطق ایران
این روستا دارای گیاهان متمایز نیز می باشد و وجود درختان نارنج و مزارع زعفران در اسفهک تجربه جدیدی را برای شما رقم خواهد زد.
برای اقامت اوقات فراغت و لذت بردن از طبیعت روستای اسفهک طبس می توانید در اقامتگاه بوم گردی زیبا که در بافت تاریخی روستا ساخته شده است اقامت کنید. این اقامتگاه دارای امکاناتی مانند رستوران، سرویس بهداشتی و حمام می باشد.