اهمیت رزمایش نظامی مشترک ایران و جمهوری آذربایجان؛ یخ روابط آب شد؟ – یورنا

تبلیغات بنری


مانورهای نظامی ایران و جمهوری آذربایجان ممکن است به هماهنگی تاکتیکی محدود شود، اما ادامه آن می تواند گامی در جهت ایجاد روابط دوجانبه باشد.

به گزارش سرویس بین الملل یورنا، رزمایش مشترک نیروی زمینی سپاه پاسداران ایران با نیروهای ویژه ارتش جمهوری آذربایجان در حوالی شهر الندوز استان اردبیل در حال برگزاری است. این رزمایش 4 روزه از روز یکشنبه چهارم آذر آغاز شد.

این رزمایش با عنوان رزمایش مشترک منطقه با حضور نیروهای ویژه دو کشور در ارتفاعات صعب العبور در مناطق مرزی شمالی کشور در حال انجام است. شعار این تمرین “همکاری برای صلح و دوستی” است.

پیش از این نیز نیروی دریایی ایران و آذربایجان رزمایش مشترک امداد و نجات را در دریای خزر انجام دادند.

اهداف تمرین

روابط عمومی نیروی زمینی سپاه هدف از اجرای این رزمایش تقویت روابط دوجانبه و همکاری مشترک در مبارزه با گروه های مسلح غیرقانونی سازمان یافته، امنیت مشترک مرزها، افزایش توان نظامی و گسترش همکاری های دفاعی در سطوح عملیاتی و تاکتیکی است. وی گفت: توافقات منعقد شده در راستای منافع مشترک دو کشور است.

با آغاز این رزمایش روز یکشنبه هیئت نظامی کشور آذربایجان از طریق گذرگاه مرزی شهرستان بلی سوار استانداری اردبیل مورد استقبال فرمانده سپاه استان اردبیل و فرماندهان شرکت کننده در این رزمایش قرار گرفت.

هیأت عالیرتبه نظامی آذربایجان با حضور در منطقه آموزشی نیز آمادگی لازم را برای برگزاری رزمایش مشترک در برابر هرگونه تهدید مرزی اعلام کرد.

“وقار علی واردیف”؛ معاون اداره کل عملیات و آمادگی رزم – رئیس اداره عملیات وزارت دفاع جمهوری آذربایجان درباره این رزمایش گفت: معتقدم نیروهای دو کشور بدون شک با روحیه بالا این رزمایش را به پایان خواهند رساند. هر دو گروه دارای تجربیات نظامی هستند و علم و تاکتیک خود را با یکدیگر به اشتراک می گذارند.

در ادامه سردار سرتیپ ولی ماندری معاون عملیات نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: این رزمایش مورد بحث، تحلیل، تحلیل و تایید دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در این نشست قرار گرفت. نیروی زمینی محور اصلی این رزمایش است و این رزمایش در بالاترین سطح آمادگی بین نیروهای نظامی زمینی دو کشور انجام می شود.

بر اساس اعلام معاونت عملیات نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هدف از برگزاری این رزمایش تقویت روابط دوجانبه و همکاری مشترک در مبارزه با گروه‌های مسلح غیرقانونی سازمان‌یافته، امنیت مشترک مرزها، افزایش توان نظامی و گسترش همکاری‌های دفاعی در منطقه است. سطح عملیاتی و سطوح تاکتیکی

بر اساس اعلام معاون عملیات نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هدف از برگزاری این رزمایش تقویت روابط دوجانبه و همکاری مشترک در جنگ با گروه های مسلح سازمان یافته غیرقانونی، امنیت مشترک مرزها، افزایش توان نظامی و گسترش است. همکاری دفاعی در سطح عملیاتی و سطوح تاکتیکی

علی اکبر ولایتی مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی در امور بین الملل در خصوص اهمیت رزمایش مشترک ایران و جمهوری آذربایجان گفت: رزمایش مشترک ایران و آذربایجان رویداد مهمی است و نتیجه سیاست‌های حکیمانه مقام معظم رهبری در قفقاز جنوبی نشان‌دهنده تحکیم روابط برادرانه و حسن همسایگی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان است.

وی افزود: کمتر کشوری به ایران و آذربایجان نزدیک است، زیرا این دو کشور تاریخ، مذهب، زبان، فرهنگ، سنت ها و علایق مشترکی دارند.

یکی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام تایید کرد که ایران اولین کشوری بود که در سال 1918 میلادی برابر با 1297 شمسی که دولت مستقل آذربایجان تحت عنوان دولت برابری به ریاست محمد امین رسول زاده تشکیل شد، آن را به رسمیت شناخت. باز هم در سال 1991 پس از فروپاشی شوروی سابق، جمهوری اسلامی ایران جزو اولین کشورهایی بود که این کشور را به رسمیت شناخت.

ولایتی افزود: در سال های اخیر پس از حادثه اوکراین، آمریکا در پوشش ناتو قصد نفوذ به منطقه قفقاز جنوبی را داشت که جایگزین عملی است. این امر توجه روسیه را که بر اوکراین در قفقاز جنوبی متمرکز شده است، جلب خواهد کرد. جمهوری اسلامی ایران به شدت در برابر نفوذ آمریکا و متحدان منطقه ای اش ایستاد و از شکل گیری چنین توطئه ای در امتداد مرزهای شمال غربی خود جلوگیری کرد و نتیجه آن این است که ناتو به مرزهای شمالی ایران پایبند خواهد بود و تمامیت ارضی را تهدید می کند. جمهوری اسلامی

وی افزود: در همان زمان غرب به رهبری آمریکا و همراهی برخی از متحدانش اقداماتی انجام داد که نشان داد غرب و ناتو در قفقاز جنوبی نیت درستی ندارند.

پس از جنگ اخیر قره باغ کوهستانی در سال 2020 و آزادسازی برخی از مناطق تحت تصرف جمهوری آذربایجان که تحت کنترل ارمنستان بود، ایران نیز از بازگرداندن اراضی جمهوری آذربایجان به خود استقبال کرد.

طرح موضوعاتی مانند اشغال استان سوونیک در ارمنستان و ایجاد کریدور زنگزور که مرز زمینی ایران و ارمنستان را قطع می کند، با واکنش شدید ایران مواجه شده است. ایران بارها به باکو هشدار داده است که اجازه نخواهد داد مرزها تغییر کند و ژئوپلیتیک منطقه تغییر کند.

اما طرح موضوعاتی مانند اشغال استان سوونیک ارمنستان و ایجاد کریدور زانگزور که مرز زمینی ایران و ارمنستان را قطع می کند با واکنش شدید ایران مواجه شده است. ایران بارها به باکو هشدار داده است که اجازه تغییر مرزها و تغییر ژئوپلیتیک منطقه را نخواهد داد.

افتتاح کریدور زنگزور از حمایت ترکیه، آمریکا و برخی کشورهای اروپایی برخوردار است و ارتباط زمینی آسیا و اروپا را بدون نیاز به عبور از ایران تسهیل می کند.

موضوع اصلی در مورد این کریدور، ادعای حاکمیت باکو بود که ایران و ارمنستان با آن مخالفت کردند.

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب نیز با ایجاد این کریدور و تغییر مرزهای منطقه از جمله دیدار نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان مخالفت کرده بودند.

کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران در این زمینه می گوید: شکی نیست که معادلات قفقاز با حل مشکل قره باغ تغییر کرد و باید دید چگونه می توانیم به حل مشکل دیگری کمک کنیم. . مشکلات در این حوزه حساس جمهوری اسلامی ایران که روزگاری این منطقه را جزئی از خاک خود می‌دانست، مانند پدر محسن با پذیرش شرایط پس از فروپاشی شوروی سابق، همواره نسبت به تغییرات این منطقه به ویژه تغییر جغرافیا حساس بوده است. به همین دلیل ایران از ابتدا منطقه قره باغ را بخشی از خاک جمهوری آذربایجان دانست و بر آزادسازی سرزمین های اشغالی آن کشور تاکید کرد تا جایی که حتی در دوران ریاست جمهوری سابق جمهوری آذربایجان مرحوم حیدر علی اف از آذربایجان، پیشنهاد کمک به آن کشور را برای آزادسازی مناطق اشغالی کرد. به همین ترتیب ایران هیچ گونه اشغال اراضی ارامنه توسط آذربایجان را نمی پذیرد و بر حفظ مرزهای فعلی بین کشورهای منطقه اصرار دارد.

ولایتی مشاور رهبر معظم انقلاب در امور بین الملل می گوید: مخالفت جمهوری اسلامی ایران با بازگشایی کریدور زنگزور به این دلیل بود که غرب با طراحی آمریکا در ناتو به بهانه حضور داشت. که می خواست شرق و غرب را از طریق (جمهوری) آذربایجان و دریای خزر و آسیای مرکزی منتقل کند و فقط ایران متوجه شد که این توطئه بر خلاف غربی ها توسط ولی فقیه تسلط دارد. جمهوری اسلامی ایران کسانی که نیت خیر ندارند واقعاً به فکر منافع و رفاه برادران آذربایجانی خود است. او می خواهد

وی افزود: طبیعی بود که برای درک متقابل در این زمینه به زمان نیاز داشتیم و اکنون به نتایج مشترکی رسیده ایم، چرا که در عرض چند ماه سه مانور مشترک انجام شد و زبان نشان دهنده افزایش اعتماد متقابل بین دو کشور است. و خداوند به ما توفیق عطا کند، نقطه عطفی در تاریخ منطقه و برقراری صلح و امنیت در این منطقه حساس.

این مانور در حالی صورت می گیرد که برخی رسانه ها از جمله یورونیوز پیشتر گزارش داده بودند که جمهوری آذربایجان در حال ساخت شبکه ای از فرودگاه ها برای استفاده نظامی در سرزمین هایی است که در جنگ 2020 با ارمنستان به دست آورد.

این مانور در حالی صورت می گیرد که برخی رسانه ها از جمله یورونیوز پیشتر گزارش داده بودند که جمهوری آذربایجان در حال ساخت شبکه ای از فرودگاه ها برای استفاده نظامی در سرزمین هایی است که در جنگ 2020 با ارمنستان به دست آورده بود.

تعدادی از تحلیلگران معتقدند که در صورت صحت این خبر، اسرائیل و کشورهای عضو ناتو می توانند از این فرودگاه ها علیه ایران، ارمنستان و روسیه استفاده کنند.

با اصرار ایران بر اعلام مواضع و هشدار صریح به جمهوری آذربایجان و ترکیه حامی آن و انجام چندین مانور در نقاط مرزی و نصب پل های متحرک. “PMP” برای تحرکات واحدهای زرهی در رودخانه آرس، جمهوری آذربایجان تصمیم به گسترش روابط گرفت.

انجام این رزمایش نشان دهنده تلاش جدی دو طرف برای همکاری های گسترده و چند بعدی است. به نظر می رسد پس از یک دوره تنش که منجر به کاهش روابط سیاسی شد، این رویه را می توان گامی مهم در تبادل نظر دو کشور در مورد موضوعات مورد توجه دانست.

با این حال، این همکاری نظامی ممکن است به هماهنگی تاکتیکی محدود شود، اما ادامه آن می تواند گامی در جهت ایجاد روابط دوجانبه باشد.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری tabnak

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *