تابوشکنی لاریجانی با طرح گفتگوی مستقیم با آمریکا؛ شروطی که دیده نشد! – یورنا
اگرچه علی لاریجانی در گفتوگوی خود بر شرایط ایران و لزوم پذیرش آن از سوی دولت آمریکا تاکید کرد، اما برخی باورهای غلط آن را گفتوگوی «بی قید و شرط» ارزیابی کردند.
به گزارش سرویس بین الملل یورناپس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، موضوع سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران و نوع رویکرد ایران به شکل های مختلفی مورد تحلیل قرار گرفته است.
پیش از روی کار آمدن ترامپ، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران گفته بود که بر اساس منافع ملی مذاکره خواهیم کرد و برای ایران مهم نیست که چه کسی در آمریکا قدرت را در دست دارد.
اخیراً علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب در گفتگو با سایت Khamenei.ir به دولت ترامپ گفته است: «شما دو راه دیگر ندارید، اولاً به برجامی که تصویب شد، برگردید، خب، ایران دارد همیشه از شما خواسته که به عقب برگردید و اشتباه خود را حل کنید، و البته باید به نحوی خسارت وارد شده به ما را جبران کنید، آن هم این است که اشکالی ندارد، آیا با آن موافق نیستید؟ شنیده اید که دولت جدید آمریکا گفته است: ما اصلا برجام را قبول نداریم، چون ایرانی ها کلاه می گذارند… سر ما!» این افشاگری در خانه نیست، پس بریم سر موضوع جدید: شما می گویید: «ما ایران هسته ای را قبول داریم. ایرادی ندارد که به سمت بمب نرویم!» ما تا این حد غنی سازی داریم، پس قبول کنیم که ایران برای آن شرط دارد و طبق تجربه قبلی ما به سمت بمب اتمی نخواهیم رفت. باید شرایط ما را نیز بپذیرید، بنابراین ما به شما توصیه نمی کنیم که از رفتار اشتباه خود پیروی کنید، اما بیایید از این راه حل استفاده کنیم.
لاریجانی در توییت خود برای رفع سوء برداشت از سخنان خود تاکید کرد: 1- در پرونده هسته ای، آمریکا توافق قبلی (برجام) را به هم زد و از آن خارج شد که به ایران آسیب وارد کرد. 2- ایران غنی سازی را آغاز کرد و خلوص آن را به بیش از 60 درصد رساند. 3- دو طرف با وضعیت جدیدی روبرو هستند. اگر مقامات جدید آمریکایی می گویند که فقط با سلاح هسته ای ایران مخالف هستند، در مقابل باید شرایط ایران را بپذیرند و امتیازات لازم از جمله «جبران خسارات ایران» و «جبران خسارات ایران» را بپذیرند. مثلاً برای رسیدن به توافق باید توافق جدید حاصل شود نه دستور یک طرفه مثل تصمیم آنها در آژانس!».
نکته مهم در سخنان لاریجانی گفتگوی مستقیم با آمریکا بود. اگرچه لاریجانی در سخنرانی خود بر شرایط ایران و لزوم پذیرش آن از سوی دولت آمریکا تاکید کرد، اما برخی تصورات نادرست آن را گفت و گوی «بی قید و شرط» ارزیابی کردند.
نکته مهم در سخنان لاریجانی گفتگوی مستقیم با آمریکا بود. اگرچه لاریجانی در سخنرانی خود بر شرایط ایران و لزوم پذیرش آن از سوی دولت آمریکا تاکید کرد، اما برخی تصورات نادرست آن را گفت و گوی «بی قید و شرط» ارزیابی کردند.
در سیاست خارجی، دولت ماد سه وظیفه اصلی برای خود دارد: «تامین منافع ملی، حفظ و افزایش ثروت ملی»، «تقویت امنیت ملی و تحکیم اقتدار» و «حفظ و ارتقای عزت ملی».
به تعبیر عراقچی، سیاست خارجی دولت چهاردهم «زمینه سازی برای افزایش ثروت، قدرت و عزت جمهوری اسلامی ایران» است.
بر این اساس، ایران اعلام کرد که سیاست کاهش تنش با آمریکا و در عین حال “گفتگوی سازنده” با اروپا را دنبال خواهد کرد. اما عراقچی تاکید کرد: اگر دولت جدید آمریکا به سیاست فشار حداکثری و سیاست های خصمانه روی آورد، مواضع ما روشن است.
عراقجی همچنین پس از صدور تصمیم شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی و رویکرد خصمانه تروئیکای اروپایی گفت: ما اراده واقعی برای همکاری با آژانس داریم اما اقدامات اروپا با این روند منافات دارد. وی افزود: ما قبلاً به کشورهای اروپایی هشدار دادهایم که به چنین «تصمیمهای سیاسی» پاسخ مناسبی خواهیم داد، اروپاییها به خوبی میدانند که چنین فشارهایی ما را از تصمیم ما برای همکاری مثبت با آژانس بینالمللی انرژی اتمی منصرف نخواهد کرد.
جهت گیری کنونی ایران در پاسخ به فشار اروپا، اتخاذ سیاستی چند بعدی است. ایران از یک سو در واکنش به تصمیم آژانس اعلام کرد که سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته را راه اندازی خواهد کرد و از سوی دیگر مسیر دیپلماسی با اروپا را دنبال خواهد کرد.
در همین راستا و پس از صدور تصمیم شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قرار است ایران و سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس (ترویکای اروپایی) در تاریخ 29 نوامبر در ژنو دیدار کنند. ، سوئیس. سطح معاون وزیر بر اساس آنچه رسانه های ژاپنی کیودو اعلام کرده اند، ریاست هیات ایرانی در این مذاکرات بر عهده مجید تخت روانچی معاون وزیر امور خارجه خواهد بود که یکی از مذاکره کنندگان برنامه جامع اقدام مشترک نیز بوده است.
اسماعیل بقایی در این راستا به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با سایر کشورها بر اساس اصول عزت، درایت و منفعت اشاره کرد و در ادامه مذاکرات انجام شده، مذاکرات آتی با سه کشور اروپایی را مورد بررسی قرار داد. . وی در حاشیه این اجلاس به تشریح نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک پرداخت و گفت: در این دور از مذاکرات که از نیویورک آغاز می شود، به مجموعه ای از مسائل و موضوعات منطقه ای و بین المللی پرداخته می شود. از جمله موضوع فلسطین و لبنان و همچنین موضوع هسته ای مورد بحث قرار خواهد گرفت.
به نظر می رسد که سه موضوع مربوط به جنگ در اوکراین از اروپا و آمریکا وجود دارد: جنگ در منطقه (غزه و لبنان) و موضوع هسته ای به یکدیگر مرتبط بوده است
در حال حاضر یکی از موضوعاتی که بر روابط ایران و اروپا سایه افکنده است، ادعای ارسال موشک از سوی ایران به روسیه است. در همین راستا اروپا تحریم هایی را علیه کشتیرانی و هوانوردی ایران اعمال کرد.
اگرچه ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین اعلام کرده بود که هیچ مدرکی دال بر حضور موشک های ایران در جنگ اوکراین وجود ندارد، کشورهای اروپایی و آمریکا این تحریم ها را اعمال کردند.
به نظر می رسد که سه موضوع مربوط به جنگ در اوکراین از اروپا و آمریکا وجود دارد: جنگ در منطقه (غزه و لبنان) و موضوع هسته ای به یکدیگر مرتبط بوده است.