کشف دروازه ۱۲ متری شهر پارسه – یورنا
به گزارش یورنا خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، علی رضا عسکری شاوردی در مراسم شب علم در دانشگاه شیراز گفت: تخت جمشید عظمت تاریخ ایران است با توجه به اینکه در زمان ایران در دل تمدن پارسی می درخشید. در اوج شکوهش ، ما اهمیت تاریخی زیادی داریم.
وی افزود: در این سال ها مرزهای ایران از یک سو به دره سند و سند و از سوی دیگر به رود دانوب می رسید و تمام نقاط مهم آفریقا و شبه جزیره عربستان در قلمرو حاکمیت ایران و روابط خویشاوندی بود. که ما در خاورمیانه می بینیم همه محصول دوران هخامنشیان هستند و حقیقت را می توان گفت که تخت جمشید محصول و میراث خاورمیانه است و تمام هنرهای این منطقه در این میراث جهانی دیده می شود.
عسگری چاوردی ادامه داد: شیراز، هنرهای تمدن های پیش از هخامنشی در تخت جمشید به هم پیوند خورده و سبکی را به وجود آورد که امروزه نیز در قلب ایران وجود دارد.
رئیس کاوش های شهر باستانی پارس تصریح کرد: در یک طرف شیراز شهر انشان با قدمت دو هزار سال کشف شد و در سمت دیگر تخت جمشید در جنوب غربی بیشاپور کازرون در فیروزآباد شهر گور، پایتخت ساسانیان و در جنوب شرقی دربجرد قرار دارد که همگی نشان میدهند که شیراز محصول همه این تمدنها است.
وی گفت: در گروه تاریخ و باستان شناسی دانشگاه شیراز تلاش کردیم با رویکردی مشابه محور تخت جمشید به شوش که محوری از اهمیت بالایی است، طرح های مطالعاتی را اجرا کنیم و در تمامی الواح به دست آمده در تخت جمشید 36 شهر. در طول این مسیر نیز مشخص شده است.
عسگری چاوردی افزود: در نقاشی هایی که اخیراً با حضور رئیس جمهور از دانشگاه شیکاگو به موزه ملی کشور بازگشته است، از این شهرهای باستانی از تخت جمشید تا شوش نام برده شده است.
دستاوردهای 12 ساله باستان شناسی در شهر باستانی پارس
استاد تاریخ و باستان شناسی دانشگاه شیراز گفت: شهر پارسی شهری بزرگ است که حول تخت امروزی تخت جمشید می چرخد و دارای برج ها و دیوارهایی است و همچنین در تمامی الواح کشف شده از تخت جمشید به عنوان یک شهر از آن یاد شده است. .
استاد باستان شناسی دانشگاه شیراز گفت: اما این شهر یک پردیس دانشگاهی در قالب یک باغ شهر بزرگ بود و شاید شیراز میراث شهر باستانی پارس باشد که این گونه الگوهای شهری در دل آن ادامه داشت.
عسکری شاوردی با بیان اینکه امروز مقبره پادشاهان هخامنشی را در پارسی می بینیم و تخت جمشید نیز در این شهر قرار دارد، افزود: تلاش ما در پروژه مشترک شیراز با دانشگاه بولونیا ایتالیا در 12 سال گذشته این بود که مکان تخت جمشید را پیدا کنید تا شهر را بشناسید.
وی اعلام کرد: در این پروژه مشترک باستان شناسی آثاری از شهر پارسی را که امروزه در این اراضی می روید شناسایی کرده ایم و دروازه شهر نیز در مکان بسیار مهمی شناسایی شده است که پیش بینی آن برای ما مقدور نبود.
مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید گفت: کشف دروازه شهر پارس کشف بسیار مهمی است.
العسکری تصریح کرد: در سراسر شهر پارسی، دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری از دانشگاه های شیراز و بولونیا به طور مشترک زیر نظر من و پروفسور پیر فرانچسکو کالیاری برای بازسازی موفق طرح این شهر باستانی تلاش کردند.
وی تصریح کرد: به این ترتیب تمامی اراضی مورد بررسی ژئوفیزیکی قرار گرفت و هر جا ناهنجاری های ژئوفیزیکی مشاهده شد، مورد کاوش قرار گرفت.
اکنون می دانیم که پارس یک باغ شهر با سیستم های آبیاری، ویلاها و باغ ها بوده است. نه تنها تخت جمشید، بلکه شهر پارس نیز دارای الگوی شهری پردیس بود.
ناظر کاوش های شهرستان پارسی اعلام کرد: در این کاوش ها اطلاعات زیادی در مورد قطعات تاریخی به دست آمد و اشیا و نشانه هایی کشف شد، چرا که باور نمی کردیم کارگاهی برای ساخت هر آنچه استفاده می شود وجود داشته باشد. برای ساختن تخت جمشید در شهر پارس.
دروازه پارس کاوش شده به محل موزه تبدیل خواهد شد
وی از کشف دروازه باشکوه شهر باستانی پارس خبر داد و گفت: درست است که امروز به ویرانه های آن دست یافته ایم اما با بازسازی نقشه آن می دانیم که وسعت دروازه باستانی پارس حدود 30 بوده است. × اندازه 40 متر و ارتفاع 12 متر.
عسگری شاوردی ادامه داد: حرم تخت جمشید و پردیس نه تنها زیبا بود، بلکه دروازه آن نیز نورانی و بنا آراسته و رنگارنگ بود.
مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید گفت: این کشفی است که طی کاوش های باستان شناسی 12 سال گذشته ما انجام شد و آن را به موزه ای تبدیل می کنیم که به مجموعه شهر تخت جمشید اضافه می شود. مهندس، نقش رستم و شهر تاریخی پارس.
در 12 سال اخیر کاوش در پارسی، تعداد زیادی محوطه باستانی از جمله بناهای دوران هخامنشیان را مشاهده کردهایم. به همین دلیل ما همیشه بر حفظ حریم خصوصی درجه یک و لزوم حفاظت از پرسپولیس تاکید می کنیم.
وی گفت: طرح باب پارس که کاوش شد در مدت 12 سال بازسازی شد. با تطبیق این نمودار می توان دریافت که نمادهای زیادی برای دروازه بابل مانند خدای مردوک، نوع رنگ ها و بسیاری از نمادهای دیگر در این سازه وجود دارد و دروازه در پارس استفاده می شده است.
ناظر طرح اکتشاف شهر پارس که به صورت مشترک توسط دانشگاه های شیراز و بولونیا ایتالیا اجرا شد، گفت: هدف ما از این پروژه بازسازی شهر پارس بود.
عسگری چاوردی اعلام کرد: توانستیم طرح هایی در سطح زمین کشاورزی به دست آوریم که به ما کمک می کند تا ساختارهای شهری «پارسی» را به عنوان شهر باستانی بسیار مهم ایران به دست آوریم.
تپه های پارس باستان و اکتشافات تاریخی قبل از داریوش هخامنشی را کاوش کنید
استاد تاریخ و باستان شناسی دانشگاه شیراز با اشاره به برخی تصاویر و نمادهای کشف شده امروز در دروازه ایشتار در بابل در عراق، گفت: در دل تپه های باستانی که امروزه به عنوان ویرانه های باستانی محسوب می شوند و در سه کیلومتری مطالعه خود را ادامه دادیم. از تخت جمشید، کشف مهمی کردیم.
وی افزود: در این کاوش ها متوجه تعداد زیادی محوطه باستانی از جمله بناهای مربوط به دوران هخامنشی شدیم. به همین دلیل است که همواره بر حریم درجه یک پرسپولیس و لزوم حفظ آن تاکید داشته ایم.
عسگری شاوردی گفت: بر اساس کاوشهای صورت گرفته، منظر امروزی به ما میگوید که شهری در پارس وجود داشته و دانستن آن بسیار مهم است.
وی اعلام کرد: در دل محوطه باستانی که امروزه توسط کشاورزی احاطه شده است، سازه آجری لعابدار کشف شده است که ارزش زیادی دارد.
ناظر کاوش شهر باستانی پارس گفت: 170 خشت در این سازه شناسایی شد که دارای حروف مختلف بود.
عسگری شفردی توضیح داد: با توجه به اینکه در منطقه فلات ایران است،
نوشته پارسی قدیم اولین بار توسط داریوش هخامنشی کشف شد و کشف خط های بابلی و ایلامی در کاوش های اخیر نشان می دهد که قسمت هایی از این شهر باستانی قبل از دوره داریوش ساخته شده است.