آیا سامانه تاد می‌تواند از رژیم صهیونیستی محافظت کند؟ – یورنا

تبلیغات بنری


به گزارش «یورنا» به نقل از مرکز تحقیقات استراتژیک تابعین، پس از عملیات «صادق 2»، سامانه‌های پدافند هوایی رژیم صهیونیستی از جمله گنبد آهنین، فلاخان داوید و پیکان نتوانستند به طور مؤثر در برابر این عملیات دفاع کنند. این سیستم اکنون ایالات متحده درخواست اعزام و استقرار سامانه ضد موشکی THAAD را برای افزایش قابلیت های ضد موشکی خود کرده است. در همین راستا، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اعلام کرد که بر اساس دستور بایدن، وزیر دفاع مجوز استقرار موشکی از سامانه TAD و خدمه مرتبط با آن متشکل از پرسنل نظامی آمریکایی در اسرائیل را صادر کرد.

این اقدام آمریکا با هدف تقویت سامانه یکپارچه دفاع هوایی اسرائیل و بخشی از اقدامات گسترده‌تر آمریکا در ماه‌های اخیر برای حمایت از رژیم صهیونیستی است. این اولین بار نیست که آمریکا سامانه ضد موشکی تاد را در منطقه مستقر می کند. سال گذشته، پس از حملات 7 اکتبر، بایدن به ارتش آمریکا دستور داد که یک موشک تاد در غرب آسیا مستقر کند تا از نیروها و منافع آمریکا در منطقه دفاع کند. ایالات متحده پیش از این در سال 2019 موشک تاد را برای آموزش و تمرین یکپارچه دفاع هوایی در فلسطین اشغالی آزمایش کرده بود.

THAAD یک سیستم دفاعی تهدید موشک بالستیک است که توسط لاکهید مارتین ساخته شده است که به طور رسمی در سال 2008 وارد خدمت ارتش ایالات متحده شد و “سپر دفاعی لایه ای” را برای محافظت از سایت ها و ارائه ارزش استراتژیک یا تاکتیکی و امکانات استراتژیک ارائه می دهد. این سامانه از چهار جزء اصلی شامل رادار TPY-2، مرکز فرماندهی و کنترل، پرتابگرها و موشک های رهگیر تشکیل شده است. هر پرتابگر تاد معمولاً از شش تا هشت پرتابگر تشکیل شده است که هرکدام قابلیت پرتاب 8 موشک را دارند به این ترتیب یک پرتابگر تاد ظرفیت پرتاب 64 موشک را دارد و بارگیری مجدد هر پرتابگر حدود 30 دقیقه طول می کشد.

رادار آرایه فازی پیشرفته و بزرگ AN/TPY-2 سامانه ضد موشکی TOD حاوی حدود 25000 عنصر کشف موشک بالستیک است، بردی معادل 1000 کیلومتر و البته نزدیک به 60 تن وزن دارد که باعث کم تحرکی آن می شود. برد درگیری این رادار کمتر از 300 کیلومتر و ارتفاع درگیری 150 کیلومتر است. موشک های تاد قابلیت اصابت مستقیم به هدف (Hit to Kill) را دارند. این قابلیت توسط رادار TPY-2 و جستجوگر موشک که از نوع تصویربرداری مادون قرمز (IIR) است پشتیبانی می شود. طبیعتاً هر چه هدف از موشک تاد دورتر باشد و نیاز به برد درگیری بیشتر باشد، ارتفاع درگیری موشک نیز کاهش می یابد.

موشک‌های دفاعی تاد می‌توانند با موشک‌های بالستیک تاکتیکی کوتاه‌برد و میان‌برد تا ارتفاع 150 کیلومتر، برد تا 200 کیلومتر و سرعت 11 تا 12 ماخ درگیر شوند. سرعت موشک های رهگیر این سامانه به 8.2 ماخ یا 2800 متر بر ثانیه می رسد و قابلیت ضربه مستقیم برای انهدام هدف را دارد. این موشک 6.17 متر طول دارد و مجهز به موتور موشک تک مرحله ای سوخت جامد با بردار رانش است و وزن پرتاب آن 900 کیلوگرم است. از نظر سابقه عملیاتی، در حمله انصارالله یمن به امارات در اواخر ژانویه 2022، سامانه دفاع موشکی ضد بالستیک تاد اولین کشتار خود را به ثبت رساند و یک موشک بالستیک را با موفقیت ساقط کرد.

حتی اگر سامانه‌های ضد موشکی مانند تاد از نظر تئوری 100 درصد موفق باشند (که البته اشتباه آن‌ها چندین بار در جنگ یمن و سایر درگیری‌های منطقه ثابت شده است)، تنها می‌توانند با 8 تا 10 هدف بالستیک درگیر شوند. در عین حال، اگر تعداد شلیک ها افزایش یابد، نمی توانند با بقیه موشک های بالستیک مهاجم درگیر شوند.

اقدام آمریکا برای استقرار سامانه تاد در فلسطین اشغالی نشان می‌دهد که واشنگتن به خوبی می‌داند که هرگونه اقدام نظامی احتمالی رژیم صهیونیستی علیه ایران با پاسخ موشکی مواجه خواهد شد و به همین دلیل تلاش می‌کند از سامانه‌های رژیم صهیونیستی استفاده کند. توانایی ضد موشکی علیه ایران برای تقویت حملات موشکی احتمالی آتی.

اما نیروی هوافضای سپاه پیش از این برای مقابله با سامانه تاد از جمله در رزمایش پیامبر اعظم (ص) 14 در سال 2019 آموزش دیده و آماده مقابله با آن است. با توجه به تجربیات قبلی ایران در حملات موشکی به فلسطین اشغالی، استقرار سامانه تاد عنصر تعیین کننده ای در بازدارندگی یا افزایش توان ضد موشکی موثر رژیم صهیونیستی نخواهد بود. علاوه بر این، ایران دارای موشک های مافوق صوت فتاح 1 و فتاح 2 است و تا سال 2024 هیچ سامانه دفاعی قادر به رهگیری و انهدام آنها نبود.

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *