چرا افرادِ با مدرک دیپلم و پایین‌تر شادتر و راضی‌ترند؟ – یورنا

تبلیغات بنری


به گزارش «یورنا» به نقل از همشهری آنلاین، نتیجه یک مطالعه جدید در ایران نشان داد که هر چه سطح تحصیلات افراد بالاتر باشد، احتمال ابتلا به افسردگی بیشتر می شود. این مطالعه که بر روی 4500 کارمند انجام شده است نشان می‌دهد که تحصیلات عالی در ایران باعث لذت و رضایت نمی‌شود، بلکه برعکس باعث افسردگی، افسردگی و اتفاقاً بالاترین سطح سلامت روانی افراد می‌شود. در کارکنان با تحصیلات کمتر از دیپلم یافت می شود.

جالبتر این است که این نتایج با مطالعات انجام شده در کشورهای دیگر کاملاً ناسازگار است. نتایج تحقیقات جدید جهانی ادعا می‌کند که هر چه سطح تحصیلات بالاتر باشد، نه تنها افراد راضی‌تر و شادتر می‌شوند، بلکه احتمال مرگ زودرس نیز کمتر می‌شود. این تحقیق ادعا می کند که تحصیلات بیشتر منجر به فرصت های شغلی بهتر و درآمدهای بالاتر و همچنین دسترسی بهتر به مراقبت های بهداشتی می شود و به مردم کمک می کند تا بهتر از سلامت خود مراقبت کنند. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که تحصیلات دانشگاهی مانند سایر عوامل موثر بر طول عمر مانند تغذیه سالم، سیگار نکشیدن و مصرف نکردن مشروبات الکلی اثراتی مشابه دارد.

رابطه آموزش عالی با افسردگی

اما چه رابطه ای بین تحصیلات عالی در ایران و احتمال ابتلا به افسردگی بیشتر است، اگرچه افراد تحصیل کرده معمولاً امکان درآمدزایی بیشتر را دارند، اما چرا افرادی با مدرک تحصیلی کمتر از دیپلم شادتر و راضی تر هستند؟ مهمترین سوال این است که چرا نتایج این مطالعه در خارج از کشور منفی است؟

به گفته روانشناسان و جامعه شناسان، نتیجه این تحقیق می تواند به شرایط خاص اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایران و تفاوت آن با سایر کشورها مرتبط باشد. در ایران عوامل متعددی وجود دارد که می تواند دلایل این مشکل را توضیح دهد. یکی از این دلایل مسلماً مشکلات اقتصادی موجود است که به اختلاف طبقاتی دامن زده است. به دلیل وضعیت اقتصادی و نابرابری اجتماعی، بسیاری از افراد تحصیل کرده نمی توانند زندگی مطلوب و با کیفیت خود را بسازند. این مشکل باعث می شود آنها احساس ناامیدی و استرس روانی کنند.

انتظارات بالا و فرصت های شغلی محدود یکی دیگر از دلایل این امر است. در ایران فارغ التحصیلان دانشگاهی اغلب با توقعات زیادی وارد بازار کار می شوند اما فرصت های شغلی مناسب برای آنها محدود است. این عدم همسویی بین انتظارات شغلی و واقعیت ممکن است باعث ناامیدی، کاهش رضایت شغلی و در نتیجه افزایش سطح افسردگی شود.

مشکل دیگر از نظر روانشناسان این است که آموزش عالی در کشورهای توسعه یافته معمولاً با احترام بیشتر، ثبات شغلی و رضایت شغلی همراه است. اما در ایران، مشکلات اداری و محیط کاری ناکارآمد ممکن است شرایط را برای افراد تحصیلکرده دشوارتر کند و منجر به افزایش اضطراب و افسردگی شود.

در کشورهای دیگر نیز، آموزش عالی معمولاً با بهبود دسترسی به مشاوره، خدمات اجتماعی و خدمات حمایتی مرتبط است که به تضمین سلامت روان کمک می کند. اما در ایران فقدان خدمات پشتیبانی و شرایط نامناسب کاری می تواند شرایط را برای افراد تحصیلکرده دشوارتر کند.

چرا فارغ التحصیلان رضایت بیشتری دارند؟

اما اگر افراد تحصیلکرده که پتانسیل و ظرفیت درآمدزایی بیشتر را دارند، رضایت کمتری از زندگی دارند، چرا افراد دارای دیپلم یا زیردیپلم شادتر هستند؟

روانشناسان می گویند یکی از دلایل این امر، انتظارات شغلی و درآمد کمتر برای افراد با تحصیلات پایین است. آنها می گویند که این افراد معمولاً با انتظارات واقع بینانه تری وارد بازار کار می شوند و در نتیجه انتظارات کمتری دارند و بنابراین فشار کمتری برای رسیدن به موقعیت های بالاتر یا درآمدهای بالاتر احساس می کنند. این انتظارات کاهش یافته منجر به افزایش رضایت شغلی و احساس رفاه روانی می شود.

افرادی که دارای مدرک تحصیلی یا دیپلم کمتر در ایران هستند اغلب در مشاغلی با انتظارات کمتر و تطابق بیشتر بین مهارت ها و مشاغل قرار می گیرند و از آنجایی که فاصله زیادی بین سطح تحصیلات و نوع شغل وجود ندارد، این افراد کمتر دچار نارضایتی شغلی و روانی می شوند. استرس .

یکی دیگر از دلایلی که کارشناسان به آن اشاره می کنند، پذیرش وضعیت اجتماعی-اقتصادی این افراد است. افراد با مدرک تحصیلی پایین وضعیت فرهنگی و خانوادگی خود را پذیرفته اند و توقع زیادی برای تغییر وضعیت اجتماعی خود ندارند. این پذیرش می تواند استرس های روحی و روانی را کاهش دهد و رضایت بیشتری را برای آنها به ارمغان آورد.

مهمترین نکته در این زمینه این است که مشاغلی که معمولاً فارغ التحصیلان به آن مشغول می شوند نیازی به مسئولیت پذیری و فشار روانی بالا ندارند. این مشاغل اغلب نسبت به مشاغل حرفه ای که به تحصیلات عالی نیاز دارند استرس و پیچیدگی کمتری دارند.

حالا چرا زبان آموزان افسرده می شوند؟

در این میان، رابطه علمی و دقیقی بین نارضایتی فراگیران از کار و رنج آنها از افسردگی چیست؟ طهورا جربان روانشناس در این رابطه به شهری آنلاین می گوید: یکی از دلایل نارضایتی شغلی در بین فراگیران، فاصله بین انتظارات و واقعیت فعلی است. آنها به امید به دست آوردن وضعیت بهتر و شغلی با حقوق مناسب درس می خوانند و تلاش می کنند، اما در نهایت وارد بازار کار محدود، ناکارآمد و بیمار می شوند و اغلب با مشاغل نامناسب و درآمد کم مواجه می شوند. عدم دستیابی به اهداف منجر به ناامیدی، بی انگیزگی و احساس شکست در آنها می شود.

این روانپزشک ادامه می دهد: از آنجایی که احساس عزت نفس و اعتماد به نفس در افراد تحصیل کرده تا حد زیادی به موفقیت شغلی آنها بستگی دارد، این نارضایتی به تدریج بر اعتماد به نفس و شادی آنها تأثیر می گذارد و آنها را در برابر اضطراب آسیب پذیر می کند و بعداً باعث افسردگی نیز می شود.

جربان می گوید: این فاصله بین انتظارات و واقعیت فعلی باعث شده است که اکنون شاهد باشیم که بسیاری از افراد مثلاً نسل دهه هشتاد به جای تحصیل در دانشگاه ترجیح می دهند در کوتاه مدت مهارت ها و تخصص ها را بیاموزند که منجر به درآمد بیشتر و افزایش رضایت برای آنها. جوانان امروز می خواهند زودتر از مسیر 100 ساله عبور کنند و در دنیای امروز راه برای این امکان بازتر می شود. زیرا برخلاف گذشته، بسیاری از شرکت‌ها به مهارت‌ها و تجربه‌شان بیش از مدرک دانشگاهی اهمیت می‌دهند. به همین دلیل بسیاری از جوانان ترجیح می دهند در مدت زمان کوتاهی در برخی از دوره های خارج از دانشگاه شرکت کنند و زودتر کسب درآمد کنند.

این روانشناس می گوید: انتظارات این افراد بیشتر با واقعیت همخوانی دارد. اما این افراد در ایران درآمد کافی برای زندگی متفاوت و باکیفیت ندارند. اما حداقل برای رسیدن به این مقام، چند سالی رنج و سختی تحصیل در دانشگاه را تاب نیاوردند و حالا به راحتی ناامید شده و تسلیم افسردگی می شوند.

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *