چرا ادعای پوتین خشم ایران را برانگیخت؟/ واکاوی روایت ایرانی و روسی از سقوط اسد – یورنا
به گفته این ناظران، حمله رژیم صهیونیستی به سواحل سوریه بدون اطلاع یا هماهنگی نیروهای روسیه غیرممکن است. طرطوس که یکی از اهداف شب گذشته بود، ارگ روسیه در سوریه است. آیا این امکان وجود دارد که سیستم دفاعی روسیه نتواند با این حمله مقابله یا دفع کند؟
به گزارش سرویس بین الملل یورنا. ولادیمیر پوتین روز پنجشنبه نهم آذرماه در اولین بیانیه علنی خود در خصوص سقوط رژیم بشار اسد در سوریه گفت که روسیه «چهار هزار سرباز رزمنده» جمهوری اسلامی ایران را از سوریه خارج کرده است.
رئیس جمهور روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی که هر سال در روزهای پایانی سال برگزار می کند، گفت که کشورش به درخواست تهران 4000 نظامی ایرانی را از سوریه خارج کرده است.
در پاسخ به این سخنان، محمد اسماعیل کوثری فرمانده سپاه پاسداران و عضو کمیسیون امنیت ملی شورای اسلامیروز پنجشنبه 29 آذر با بیان اینکه جمهوری اسلامی به روسیه اجازه جابهجایی نیروهای خود را نمیدهد، گفت: روسیه تعدادی از اتباع لبنان، افغانستان و کشورهای دیگر را که به عنوان مستشار در سوریه فعالیت میکردند به تهران منتقل کرد.
محمد اسماعیل کوثری در این خصوص گفت: ما هرگز چهار هزار سرباز در سوریه نداشتیم. کوثری این افراد را شهروند کشورهای دیگر نامید.
سردار محمدجعفر اسدی جانشین قرارگاه خاتم الانبیاء وی در پاسخ به سخنان پوتین گفت: دقیقاً نمی دانم 4000 سرباز هستند یا نه، اما تعداد زیادی از ایرانیان مدت زیادی است که در سوریه زندگی می کنند و روسیه بیشتر آنها را به ایران منتقل کرده است.
وی یادآور شد: اینها نیروهای مستشاری ایرانی نبودند ما خودمان نیروهای مستشاری خود را از سوریه خارج کردیم.
سردار اسدی ادامه داد: زمانی که اسد سقوط کرد، روس ها برای انتقال اتباع ایرانی با ما همکاری کردند. همه آنها غیرنظامی بودند و ما اجازه نمی دهیم روسیه نیروهای نظامی ما را جابجا کند.
وی خاطرنشان کرد: بیشتر این افرادی که به نام ایرانی درآمده اند شیعیان افغانستانی هستند. حتی به معلمان خود که به طور رسمی در سوریه هستند گفتیم از طریق لبنان به ایران بیایند.
جانشین قرارگاه خاتم الانبیاء(ص) گفت: نیروهای زیادی در سوریه تحت امر ما نبودند. برخی از این نیروهایی که روس ها آورده اند افغانی، پاکستانی و حتی سوری هستند که از خادمان حرم حضرت رقیه و حضرت زینب(س) بودند و صرفاً به دلیل شیعه بودن و حفظ جان خود به ایران آمدند.
پس از طرح این موضوع که چرا ایران از رژیم بشار اسد در برابر مخالفان مسلح حمایت نکرد، اشاره به سخنان مقامات ایرانی در این زمینه ابعاد موضوع را مشخص می کند.
علی اکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران وی گفت: «ایران هرگز قرار نبود در کنار ارتش سوریه بجنگد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران درباره نقش ایران در تحولات پس از داعش در سوریه گفت: به خواست دولت سوریه نیروهای خود را تخلیه کردیم و در منطقه حضور عملیاتی نداشتیم تا تصمیم بگیریم که آنها را همراهی کنیم یا خیر. یا نه.” یا نه، برای اینکه بگوییم ایران صحنه را ترک کرده است، اصلاً آنجا نبودیم که بخواهیم آن را ترک کنیم.
اسماعیل کوثری وی همچنین درباره زمان انتقال نیروهای ایرانی پس از سقوط بشار اسد گفت: دلیل اینکه ما مستشاران خود را زود از سوریه خارج نکردیم این بود که گفتیم تا آخرین لحظه می ایستیم تا رژیم سوریه توانست تحمل کند.» ارتش ممکن است قیام کند و ما دیدیم که ارتش ایستادگی نکرد و قیام نکرد.
اظهارات پوتین در حالی مطرح شد که برخی ناظران معتقدند تمامی پروازها توسط ایران و تمامی مراحل خروج از کشور توسط نیروهای داخلی انجام شده است. برخلاف عادت خود، نیروهای روسی باند فرودگاه بازل اسد را ترک کردند و به نقاط دیگر عقب نشینی کردند. ایران به آنها کمک کرد تا فرودگاه بازل و پایگاه حمیمیم را تامین کنند
اظهارات پوتین در حالی مطرح شد که برخی ناظران معتقدند تمامی پروازها توسط ایران و تمامی مراحل خروج از کشور توسط نیروهای داخلی انجام شده است. برخلاف عادت خود، نیروهای روسی باند فرودگاه بازل اسد را ترک کردند و به نقاط دیگر عقب نشینی کردند. ایران به آنها کمک کرد تا فرودگاه بازل و پایگاه حمیمیم را تامین کنند.
به گفته برخی ناظران، ماه هاست که نقش خرابکارانه روسیه در موضوع سوریه مشخص است. از همکاری نزدیک با رژیم صهیونیستی در جنوب سوریه تا فشار جدی بر دولت قبلی برای محدود کردن نیروهای مقاومت و اخیراً تخلیه یکباره همه اماکن در مناطق مختلف سوریه.
به گفته این ناظران، حمله رژیم صهیونیستی به سواحل سوریه بدون اطلاع یا هماهنگی با نیروهای روسیه غیرممکن است. طرطوس که یکی از اهداف شب گذشته بود، ارگ روسیه در سوریه است. آیا این امکان وجود دارد که سیستم دفاعی روسیه نتواند با این حمله مقابله یا دفع کند؟
همانطور که هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه در نسخه ترکی حوادث منجر به سقوط اسد گفت: ما با روس ها و ایرانی ها صحبت کردیم و مطمئن شدیم که آنها در معادلات سوریه دخالت نخواهند کرد. ما با روس ها و ایرانی ها صحبت کردیم و آنها متوجه این موضوع شدند و فهمیدند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن وی با تاکید بر اینکه ایالات متحده مستقیماً در حمله ای که شورشیان را در سوریه به قدرت رساند، شرکت نکرد، حمایت نکرد و یا بخشی از آن بود، گفت: ما بخشی از یک تلاش گسترده منطقه ای و بین المللی برای تضعیف حامیان اسد بودیم. نقش آمریکا مستقیم نبود، اما در ایجاد شرایط بدون حمایت اسد حضور داشت.
سخنان مقامات ترکیه و آمریکا نیز حکایت از وجود نوعی توافق در موضوع سوریه دارد. رحمان قهرمان پور، کارشناس مسائل بین الملل او معتقد است که هیچ شکی وجود ندارد که در مورد سوریه یک معامله وجود دارد.
وی می گوید: سفیر ایران در سوریه وجود این معامله را تایید کرد. اما وی به جزئیاتی اشاره نکرد. تاکنون می توان از اصل معامله دفاع کرد، اما هنوز مشخص نیست که جزئیات آن چه بوده و کدام دولت ها بازیگران اصلی آن بوده اند. آمریکا و روسیه؟ یا روسیه و ترکیه؟ اگر فرض توافق آمریکا و روسیه در خصوص سوریه درست باشد، می توان گفت روسیه در دوره ترامپ برای سایر توافقات با آمریکا در منطقه آماده خواهد بود. توافق در مورد غزه و قفقاز جنوبی و احتمال کمتری در مورد موضوع هسته ای ایران. جنگ در اوکراین روسیه را در موقعیت بسیار دشواری قرار داد.