هوش مصنوعی در ورزش ایران؛ هدف واقعی یا شعار مدرن دنیامالی؟! – یورنا
وزیر ورزش در مورد لزوم استفاده از هوش مصنوعی در ورزش صحبت کرد و سایر مسئولان نیز استفاده از این سیستم را نیاز اساسی در مسیر موفقیت عنوان کردند اما سوال اینجاست که آیا این یک شعار برای وزارت ورزش است. یا اینکه در عمل شاهد این خواهیم بود که متخصصان این فناوری می توانند در ورزش ایران تاثیرگذار باشند.
به گزارش سرویس ورزشی یورنا، همین چند روز پیش آدریانو ستاره برزیلی دنیای فوتبال با غافلگیری مواجه شد و لحظه ای احساسی رقم خورد. مسئولین دیدار خداحافظی او با استفاده از هوش مصنوعی صدای پدر آدریانو را که حدود 17 سال پیش درگذشت، شبیه سازی کردند و پیامی برای پسرش منتشر کردند.
و این تنها یکی از هزاران و هزاران استفاده از هوش مصنوعی یا “هوش مصنوعی” است که معمولاً در دنیای امروز به عنوان “AI” شناخته می شود. می توان گفت تقریبا هیچ حوزه ای وجود ندارد که هوش مصنوعی در آن وارد نشده باشد و توانایی مداخله را نداشته باشد. هوش مصنوعی در مدت کوتاهی توانسته آنقدر در دنیا پیشرفت کند که عدم استفاده و به کارگیری آن می تواند به عقب ماندگی کشور منجر شود.
در همین راستا احمد دینیمالی وزیر ورزش و جوانان همانند رئیس جمهور بر استفاده از هوش مصنوعی در ورزش تاکید دارد. وی در پایان اظهار داشت: موضوع هوش مصنوعی موضوعی است که در حوزه های مختلف در وزارت ورزش و جوانان در حال پیگیری است و با توجه به ستاد برگزاری بازی ها، کمیته ملی المپیک باید کارگروهی تشکیل دهد. گروه.” در این راستا با نزدیک شدن به بازی های آسیایی و المپیک، ورزش باید در خط مقدم هوش مصنوعی باشد.
در کنار وی، نصرالله سجادی، مشاور ارشد کمیته ملی المپیک گفت: در حال حاضر به مرحله ای رسیده ایم که آموزش، بحث علمی و هوش مصنوعی حرف اول را می زند و در این زمینه عقب هستیم. در وزارت ورزش و جوانان و کمیته ملی المپیک باید با جدیت بیشتری به موضوع آموزش و پرورش رسیدگی شود.
هوش مصنوعی در ورزش
هوش مصنوعی تاثیر زیادی بر ورزش امروز داشته است. یکی از زمینه هایی که کارشناسان هوش مصنوعی امیدوارند در ورزش موثر باشد، مربوط به آسیب های ورزشکاران است. در ماه های اخیر آسیب های جدی در بین بازیکنان فوتبال به ویژه پارگی رباط صلیبی افزایش یافته و در سایر ورزش ها آسیب هایی رخ می دهد که منجر به غیبت طولانی مدت ورزشکاران می شود. با استفاده از هوش مصنوعی می توان وضعیت جسمانی ورزشکار را به طور دقیق ارزیابی کرد و خستگی ناشی از فعالیت بیش از حد که ممکن است منجر به آسیب شود را پیش بینی و از آن جلوگیری کرد.
ارزیابی بدن یک ورزشکار می تواند نقاط قوت و ضعف او را نشان دهد. این کار با کمک هوش مصنوعی با جزئیات بیشتر انجام می شود. مشکلات فنی ورزشکاران به وضوح مشخص شده و نرم افزارهای لازم برای حل آنها با کمک هوش مصنوعی ارائه شده است.
کمک به مربیان در برنامه ریزی تاکتیکی، شناسایی صحیح استعدادها در ورزشکاران، افزایش کیفیت علوم ورزشی و تغذیه ورزشکاران (به صورت شخصی برای هر فرد)، کاهش خطاهای داوری، بهبود شرایط رسانه ای برای پخش مسابقات ورزشی، پیش بینی مسابقات از جمله مواردی است که در حال حاضر اجرا می شود. در استفاده از هوش مصنوعی.
در حال حاضر کمیته ملی المپیک آمریکا از هوش مصنوعی بسیار استفاده می کند. تحلیل عملکرد ورزشکاران به ویژه در فوتبال آمریکایی یکی از بارزترین کاربردهای آن است. البته نمایش اصلی این کشور در استفاده از هوش مصنوعی المپیک 2028 لس آنجلس است که فرانسه نیز در المپیک 2024 پاریس از هوش مصنوعی برای تضمین امنیت بازی ها استفاده کرد.
آیا هوش مصنوعی در ورزش ایران به جایی می رسد؟
مسلم است که استفاده از هوش مصنوعی در ورزش ایران می تواند نتایج مهم و مثبتی داشته باشد اما سوال اینجاست که چگونه از آن استفاده خواهد شد؟ خبرنگار یورنا برای بررسی برنامه و هدف مسئولان از استفاده از این فناوری ابتدا با نصرالله سجادی مشاور ارشد کمیته ملی المپیک تماس گرفت اما وی اعلام کرد که تمایلی به مصاحبه تلفنی ندارد. در حالی که شاید با صحبت های سجادی در مورد استفاده از هوش مصنوعی نشان داد که صحبت هایش در مورد استفاده از هوش مصنوعی در دیدار با دنیا مالی خالی از لطف نبوده است!
محمد شروین اسبقیان، معاون توسعه و قهرمانی وزارت ورزش در گفت وگو با «یورنا» از اصرار جدی وزارت ورزش برای استفاده از هوش مصنوعی گفت. وی در پاسخ به این سوال که هدف و برنامه وزارتخانه در این زمینه چیست، گفت: هوش مصنوعی به ابزار مهمی در دنیای ورزش تبدیل شده است و وزیر ورزش نیز تاکید کرد که باید حرکت کنیم با توجه به اندازه این ابزار مدرن، نمیتوانیم به این موضوع فکر کنیم، زیرا میتوانیم از هوش مصنوعی در مقیاس بزرگ و در اشکال مختلف استفاده کنیم.
او افزود: «اگر بخواهم از رشته خودم و استفاده از هوش مصنوعی در آن مثال بزنم، میتوانم به شروع مسابقات سرعتی اشاره کنم شروع کن و درستش کن.»
سوال دیگری که در این زمینه مطرح می شود این است که بودجه استفاده از هوش مصنوعی و متخصصان آن در ورزش چگونه تامین می شود و با توجه به مشکلات اقتصادی چگونه می توان آن را اجرایی کرد؟ اسپاگیان به این سوال سوزان پاسخ داد: «وزارت ورزش همه چیز را پیشبینی کرده است که اگر از هوش مصنوعی استفاده نکنیم، باید بگویم که امروزه باید از این علم استفاده کنیم و این سیستم در هر صورت.»
وی ادامه داد: بسیاری از کشورها از هوش مصنوعی در علم ورزش و سایر مسائل استفاده می کنند و خیلی زود این موضوع در ورزش همه گیر خواهد شد و اگر فرصت استفاده از آن را از دست بدهیم مطمئن باشید عقب خواهیم ماند. ” در ورزش، ما نمیتوانیم با کشورهایی که باید رقابت کنند، رقابت کنیم.»
در ورزش ایران بارها مدیران درباره اهداف خود صحبت کرده اند اما نتیجه خاصی در تمرین و نتیجه ندیده ایم. بسیاری از روسای اتحادیه یا وزرا از اصرار جدی خود برای اجرای یک ایده جدید و به روز صحبت کردند و حتی قول اجرای آن را دادند اما پس از مدتی این موضوع به فراموشی سپرده شد. اصبغیان به «یورنا» گفت: «اینطور نیست بازی در یکی از بازدیدهای وی برای بررسی وضعیت، علاوه بر این، ما به فدراسیون ها اعلام کردیم که باید استفاده از هوش مصنوعی را در برنامه های خود قرار دهند و این هدف به هیچ وجه فقط یک بیانیه یا شعار روی کاغذ نیست. و تاکنون در این راستا کارهای زیادی انجام داده ایم.
همانطور که بارها گفته شد ورزش فقط یک سرگرمی نیست، بلکه در دنیای امروز به یک صنعت تبدیل شده است و موفقیت در این صنعت بدون علم و دانش به دست نمی آید. همان طور که معاون وزیر ورزش خاطرنشان کرد، برای اینکه حداقل در این زمینه از دیگر کشورها عقب نمانیم باید از سیستم های مدرن استفاده کنیم و این در میان سیل عظیم ورزش نباید در حد یک ایده بماند و فراموش شود. عقب ماندگی ورزش ایران.