نان یا برنج، کدام بیشتر چاق میکند؟ – یورنا
به گزارش «یورنا» به نقل از همشهری، نان های سنتی ما یکی از بهترین نان های مغذی هستند، اما باور عمومی این است که این نان بسیار معطر که به هیچ وجه نمی توانیم از آن دوری کنیم، باعث افزایش وزن می شود.
اما آیا واقعا اینطور است؟ آیا خوردن نان باعث افزایش وزن می شود یا فقط یک افسانه است؟
نان هایی که امروزه می خوریم از نظر ظاهری خوشایندتر هستند، اما نمی توان یک چیز را انکار کرد و آن اینکه آرد تولید شده در آسیاب های قدیمی می توانست نان سالم تری باشد. یکی از معایب نان های جدید این است که نان سفید مانند دیگر مظاهر دنیای مدرن نقش مهمی در چاقی دارد.
آرد سفید چگونه ما را چاق می کند؟
یکی از مشکلات نان آردی تصفیه شده کمبود فیبر است. با تصفیه آرد از مقدار فیبر موجود در آن کاسته می شود. فیبر می تواند آزادسازی قندهای طبیعی در نان را کاهش دهد. علاوه بر این، فیبر موجود در نان سبوس دار فرآیند هضم را کند می کند و در نتیجه مدت بیشتری سیر می مانیم و کمتر غذا می خوریم.
نکته دیگر این است که در روش صنعتی آرد، گندم را به قطعات کوچک آسیاب می کنند و در نتیجه سطح تماس نان با آنزیم های گوارشی بدن ما افزایش می یابد. به همین دلیل نشاسته موجود در نان سریعتر به قند تبدیل می شود. پانکراس برای مقابله با این افزایش قند خون سخت تر کار می کند و انسولین بیشتری برای کاهش قند خون تولید می کند.
این افزایش انسولین باعث افزایش ذخیره چربی بدن می شود. تکمیل این فرآیند منجر به چاقی، دیابت و بیماری های متابولیک مزمن می شود. یعنی بیماری هایی که دنیای مدرن ما با آن دست و پنجه نرم می کند. بنابراین، توصیه ما این است که تا حد امکان از نان تهیه شده از آرد تصفیه شده یا آرد سفید خودداری کنید تا بتوانید سلامت بیشتری داشته باشید و وزن خود را کنترل کنید.
نان یا برنج کدام چاق تر است؟
برخی افراد فکر می کنند برنج چاق کننده است. برخی دیگر برخلاف گروه اول معتقدند که نان ما را چاق تر از برنج می کند، اما مسئله این است که چقدر نان یا برنج مصرف می کنیم. نان و برنج هر دو منبع کربوهیدرات هستند. کربوهیدرات ها یکی از منابع انرژی ما هستند. ما به ازای هر گرم کربوهیدرات حدود چهار کالری انرژی دریافت می کنیم. یک تکه نان سفید متوسط حدود 70 کالری دارد.
در ضمن نصف فنجان برنج پخته 100 کالری به ما می دهد. از طرفی اگر می خواهید به کالری نان توجه کنید باید به این نکته توجه کنید که در تهیه برخی نان ها از روغن نیز استفاده می شود. این روغن بسته به مقداری که از آن برای تهیه نان استفاده می شود مقداری کالری نیز دارد. بنابراین در توضیح اینکه کدام نان و برنج چربی بیشتری دارد باید گفت که این موضوع به این بستگی دارد که در تهیه نان از چه موادی استفاده شده است و همچنین میزان نان یا برنج مصرفی.
نان سبوس دار
امروزه تعداد نسبتا کمی از ما از نان گندم استفاده می کنیم، اما نان سبوس دار نقش مهمی در سلامتی ما دارد. نان سبوس دار حاوی پروتئین، چربی های سالم، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و فیبر است. نتایج مطالعه نشان داد که سطح انسولین ناشتا در افرادی که نان سبوس دار مصرف می کنند کمتر است و همانطور که دیدیم سطح انسولین خون با چاقی مرتبط است.
همچنین مصرف غلات کامل نقش مهمی در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 دارد. مصرف منظم غلات کامل سطح LDL و تری گلیسیرید خون را کاهش می دهد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را تا 26 درصد کاهش می دهد. با مصرف غلات کامل احتمال ابتلا به فشار خون بالا نیز کاهش می یابد. همانطور که دیدیم مصرف نان سبوس دار احتمال چاقی را کاهش می دهد. خواص مثبتی که برای نان گندم برشمردیم به عوامل متعددی از جمله وجود فیبر غذایی، ویتامین E، منیزیم و اسید فولیک مربوط می شود.
فیبر غذایی باعث کاهش گلوکز خون و ترشح انسولین می شود. منیزیم موجود در جوانه گندم همچنین می تواند سطح انسولین را کاهش دهد. همچنین ویتامین E و اسید فولیک خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.