معنی یلدا چیست و چگونه نام گذاری شد – یورنا
به گزارش یورنا به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران، محمد رسولی شاهنامه پژوه با بیان اینکه جشن های ایرانیان در دوران باستان همگی ریشه علمی، عقلی و حکمت دارند، گفت: اینها نشان دهنده شناخت عمیق و عمیق است. ایرانیان در اقصی نقاط جهان. تاریخ در واقع برای تعیین زمان دقیق این جشن ها به دانش زیادی نیاز بود. تعیین دقیق زمان جشن ها انسان را شگفت زده می کند.
وی با بیان اینکه زمان برگزاری این جشن ها متعارف یا متعارف نبود، بلکه یک کشف بود، افزود: ایرانیان چندین هزار سال از حرکت اجرام آسمانی و موقعیت خورشید نسبت به زمین آگاهی کامل داشتند. آنها توانستند جزئیات این وضعیت را بدانند و مناسبت های متمایز و خاص نجومی را با توجه به تغییراتی که در زمان زمین رخ داده است، از جمله “یلدا” شناسایی کنند.
این محقق درباره وضعیت «یلدا» گفت: در نیمکره شمالی که ایران بزرگ قرار دارد، بر اساس چرخش زمین به دور خورشید، دو تعادل و دو چرخش داریم! در اعتدال، طول شب برابر با روز است. این دو موجودی در عید نوروزگان که اول فروردین است و در عید مهرگان که اول ماه مهر است موجود است.
نویسنده کتاب «جهارشنبی سوری یلدا» ادامه داد: از مهریه اول به تدریج طول روز کم شده و طول شب زیاد می شود. هر روز مقدار معینی به طول شب اضافه می شود و اوج آن در 30 مارس است. از اول ژانویه به تدریج طول روز افزایش و طول شب کاهش می یابد. گفته اند شب اول دی ماه روز فزونی و روشنایی آن زیاد می شود، چنانکه ولادت نور و روشنایی است و این درست است و همان معنای یلدا است.
رسولی گفت: لازم به ذکر است که در عهد باستان یعنی چند هزار سال پیش، ایرانیان حرکت زمین به دور خورشید و موقعیت آن را بسیار دقیق می دانستند، به همین دلیل این شب را «یلدا» می نامیدند. شب تولد نور و خورشید