«مجلسِ پرده‌نشینان»؛ نمایشگاهی با هدف گسترش فرهنگ روضه‌های خانگی

تبلیغات بنری


نمایشگاه عکس «مجلس بردنشینان» که روایتی مصور از مناجات مجلس در ماه های محرم و صفر طی سال های 1399 تا 1402 است، امروز 2 تیرماه در اولین نمایشگاه خانه عکاسان افتتاح شد.

یورنا- به گزارش روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی، این نمایشگاه شامل 52 قطعه عکس در سایزهای 50 در 70 سانتی متر، 100 در 150، 100 در 70 و 30 در 40 سانتی متر است که در بازه زمانی 1392 تا 1392. شماره ثبت 1402 توسط دو عکاس طاهره بابایی و تهمینه رحمانی.

طاهره بابایی یکی از عکاسان نمایشگاه «پارادنشینان مجلس» با بیان خاطراتی از محرم 1397 از عکاسی از مساجد خانگی می گوید: بی صبرانه منتظر نمایش قاب جدیدی از مسجد بودم که تصمیم گرفتم از مسجد عکاسی کنم. بنیانگذاران مساجد خانگی، اما با شیوع کرونا، فضا به کلی تغییر کرد و اتفاقی افتاد که مرا وادار به عکاسی از مکان های تشییع جنازه کرد. به دلیل رفاقت دیرینه ای که با تهمینه رحمانی داشتم، با هم آشنا شدیم و از عموم مردم خواستیم که اگر در خانه نماز هست به ما بگویند تا بتوانیم از محافل آنها عکس بگیریم، با اینکه محدود بودند. در آن مدت مردم سردر منازل خود پرچم های عزا می گذاشتند و اعلام می کردند که به دلیل شیوع ویروس کرونا مراسم برگزار نمی کنند، اما دلشان پر از محرم و عزا بود و گاهی به محرم می رفتیم. خودمان به خانه‌ها می‌رفتیم و گاهی با اطلاع قبلی برای جشن روضه به خانه‌ها می‌رفتیم، اما جالب این بود که وقتی وارد روضه شدیم، با گروهی سه چهار نفره مواجه شدیم که در حال ادای حج بودند. عاشورا و رزا. این جلسات مانند مراسم ترحیم قبلا برگزار می شد، اما بسیار عجیب بود. غرابت محرم در کرونا آن را در حال و هوای عزاداران حسینی زنده نگه داشت.

وی سخنان خود را این گونه ادامه می دهد: عده ای در خانه در میدان، برخی در کوچه و برخی در پشت بام نماز خواندند. کرونا باعث شد عده ای از قاریان برای اقامه نماز به خانه بروند و یکی از این افراد آقای متشراری بود که به خیابان ها و محله شهدا رفت و دعا خواند. وی با اطلاع از شهدای مغازه در دهه اول و دوم محرم در حضور همسایه ها و خانواده معظم شهدا در مقابل درب منزل شهدا به عزاداری و دعای خیر پرداخت.

عکسی به یاد مادر

بابایی در نمایشگاه «شورای پرده» به 16 عکس او به دیوار اشاره می‌کند و لحظه‌ای در مقابل عکس سکوت می‌کند، انگار خاطره‌ای در ذهنش است که در آن لحظه چشمانش را بسته است. ناگهان دهانش را باز کرد و عکس غمگینی از مادرش را نشان داد. بداغی با بغضی که در دل داشت، خاطره آخرین حضور مادرش در مراسم ختم حسینی، مادری که سال گذشته درگذشت، در همین شب پس از عزاداری آقای شهیدان را بازگو کرد.

تهمینه رحمانی که عکاس این نمایشگاه بود روند عکاسی از زیارتگاه های خانگی را اینگونه تشریح کرد: کارمان را از سال 1399 یعنی اول محرم کرونا شروع کردیم. در آن زمان بین مردم و مسئولان سردرگمی به وجود آمد و دو تصمیم تعطیلی هیئت های بزرگ و برگزاری مراسم ختم الحسینی بود. اتفاقی در فضای مجازی ماجرایی را دیدم که واعظی در محله باغ فیض با حداقل امکاناتی که شامل زیلو و بلندگو بود به صورت خودجوش به خانه شهدا رفت و تسبیح خواند. این داستان برایم جالب بود چون شکل عزاداری با سال های قبل بسیار متفاوت بود و فضای بصری جذابی برایم داشت. من با آن مداحی همراه شدم و از طریق این شرکت با حیاط خانه آشنا شدم. سال اول پروژه تماماً به فضاهای بیرونی و زیارتگاه های درب خانه شهدا، صحن و پشت لانه ها اختصاص داشت و به جز سال دوم کرونا اصلاً وارد منازل نشدیم. و به نظر می رسد ترس مردم از کرونا تا حدودی از بین رفته و زیارتگاه ها به صورت تجمعات کم و محدود در منازل درآمده است. مساجد در سال 1401 به شکل و شمایل اولیه خود بازگشتند. سه سال اول برای من یک روند و مرحله بود و قبل از آن بسیاری از مردم متعهد به خواندن نماز در خانه بودند، اما کرونا مردم را مجبور به تعطیلی نماز کرد. کم کم طی یک سال گذشته و امسال این پروژه کار دلم شده و حتی هنوز هم از نمازخانه های خانه عکس می گیرم.

هدف ما اشاعه فرهنگ آیین های خانگی است

تهمینه رحمانی درباره برپایی نمایشگاه «مجلس سی پردنشان» می گوید: هدف ما از عکاسی از محافل عزاداری اشاعه فرهنگ مصلای خانگی بود و با آشنایی با فضای رسانه ای، کار سه سال اول را به خبرگزاری ها ارائه کردیم. که مردم بتوانند نتایج کار ما را ببینند.

در عین حال بازخوردهای بسیار خوبی دریافت می کردیم و اساتیدی مانند احسان باقری راهنمایی های زیادی به ما می کردند و می گفتند که مجموعه این پتانسیل را دارد که تصاویر را در یک فضای نمایشگاهی قرار دهد و بعد تبدیل به کتاب شود.

نمایشگاه پایان پروژه نخواهد بود

وی می افزاید: در ابتدا به دنبال برگزاری نمایشگاه عکس نبودیم و از حرم ها به منظور برگزاری نمایشگاه عکاسی نمی کردیم، اما با پیشرفت پروژه و افزایش تعداد عکس ها، اساتید پیشنهاد نمایش آن ها را دادند، اما من نمی خواستم نمایشگاه پایان پروژه باشد، به نمایشگاه نرفتم و این نمایشگاه پایان پروژه من نخواهد بود زیرا عکاسی از مساجد ادامه خواهد داشت. نمایشگاه «پردانشینان مجلس» بخش کوچکی از آرشیو عکس های من و طاهری بابایی است که از حدود 190 جماعت عکاسی کرده ایم.

به رمان شورا بروید

رحمانی با اشاره به اینکه در این نمایشگاه 37 عکس از وی بر روی دیوار به نمایش گذاشته شده است، درباره نتایج نمایش آثارش می گوید: واکنش هایی که از این نمایشگاه دریافت می کنم و نظرات اساتیدی که از این آثار بازدید خواهند کرد مفید خواهد بود. قطعا در پیشرفت این پروژه تاثیر خواهد داشت، از نظرات مردم بهره مند می شویم و سپس به سمت انتشار کتاب مصور آیین های خانگی می رویم. این نمایشگاه تک تصویری است که ما از مجالس ضبط کرده ایم، اما از سال گذشته به قصه ها و روایت های مردم روی آورده ایم، زیرا آنها مهمتر از این لحظات هستند. با تمام شدن کرونا تصمیم گرفتیم روایتی برای این جلسه دعا داشته باشیم و این فضای کار را کاملا متفاوت می کند.

لازم به ذکر است نمایشگاه عکس «شورای پرده» از یکشنبه 24 تیر 1403 لغایت 12 شهریور 1403، شنبه تا چهارشنبه از ساعت 10 الی 19 و پنجشنبه ها از ساعت 15 الی 19 برپاست. ساعت 19:00 در گالری «خانه شماره یک عکاسان ایران» واقع در میدان هنر انقلاب اسلامی، تقاطع خیابان حافظ و سامیه.

انتهای پیام/

تبلیغات بنری

mizanonline به نقل از یورنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همه در یکهمه در یکبهارینبهارینهورنازهورنازرابورابوسارینسارینتیلاتیلاتینوتینوتوژالتوژالیستایستایورنایورناهمه در یکهمه در یکبهارینبهارینهورنازهورنازرابورابوسارینسارینتیلاتیلاتینوتینوتوژالتوژالیستایستایورنایورناهمه در یکهمه در یکبهارینبهارینهورنازهورنازرابورابوسارینسارینتیلاتیلاتینوتینوتوژالتوژالیستایستایورنایورناهمه در یکهمه در یکبهارینبهارینهورنازهورنازرابورابوسارینسارینتیلاتیلاتینوتینوتوژالتوژالیستایستایورنایورناهمه در یکهمه در یکبهارینبهارینهورنازهورنازرابورابوسارینسارینتیلاتیلاتینوتینوتوژالتوژالیستایستایورنایورناهمه در یکهمه در یکهمه در یکبهارینبهارینهورنازهورنازرابورابوسارینسارینتیلاتیلاتینوتینوتوژالتوژالیستایستایورنایورناهمه در یکهمه در یکبهارینبهارینهورنازهورنازرابورابوسارینسارینتیلاتیلاتینوتینوتوژالتوژالیستایستایورنایورناهمه در یکهمه در یکبهارینبهارینهورنازهورنازرابورابوسارینسارینتیلاتیلاتینوتینوتوژالتوژالیستایستایورنایورناهمه در یکهمه در یکبهارینبهارینهورنازهورنازرابورابوسارینسارینتیلاتیلاتینوتینوتوژالتوژالیستایستایورنایورناهمه در یکبهارینهورنازرابوسارینتیلاتینوتوژالیستایورناهمه در یکبهارینهورنازرابوسارینتیلاتینوتوژالیستایورنا