سن سکته قلبی در ایران به ۳۵ سال رسید – تابناک
علیرغم این واقعیت که به لطف اقدامات به موقع و مراقبت های پزشکی خوب، ده ها هزار نفر در جهان از مرگ ناشی از حملات قلبی فرار می کنند، درصد مرگ و میر ناشی از حمله قلبی حاد همچنان بسیار بالا است.
به گزارش تابناک خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، یکی از اعضای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: ۴۰ درصد مرگ و میر افراد در ایران به دلیل بیماریهای عروقی قبلی است. وحید اسلامی روز سهشنبه در نشست خبری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: سالانه ۱۶۰ هزار مرگ ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی در ایران رخ میدهد و از هر پنج نفر یک نفر بر اثر سکته قلبی جان خود را از دست میدهد.
وی با اشاره به اینکه مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی یک دغدغه مهم در جامعه است، هشدار داد: استعمال دخانیات و قلیان به ویژه در سنین پایین ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد و از اینکه یک فرد 35 ساله دچار سکته قلبی می شود تعجب می کنیم. .
دبیر اجرایی هشتمین همایش بین المللی نارسایی قلبی در ایران تاکید کرد: خودمراقبتی یکی از اقداماتی است که تاثیر بسزایی در پیشگیری از ابتلای افراد به بیماری های قلبی عروقی و کاهش عوارض آن دارد و افزایش میل به فعالیت بدنی می تواند در کاهش بی تحرکی در جامعه موثر باشد.
اسلامی تاکید کرد: بسیاری از عوامل قابل کنترل و غیرقابل کنترل در بروز و شیوع بیماری های قلبی نقش دارند و برخی از عوامل محیطی مانند آلودگی هوا، وراثت و فشارهای محیطی قابل کنترل نیستند. وی با بیان اینکه تاخیر در مراجعه به پزشک در مواردی که علائم درد قلبی باعث سکته قلبی می شود، تاکید کرد: اگر فردی احساس درد قفسه سینه کرد باید سریعا به پزشک مراجعه کند.
به گفته اسلامی، حدود 40 درصد دانش آموزان در سنین مدرسه دچار اضافه وزن هستند و این هشدار دهنده بیماری های قلبی و عروقی است و متاسفانه از ورزش غافل می شوند. یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نسبت به لزوم رسیدگی به این معضل هشدار داد و ذکر این نکته ضروری است که کاهش طول عمر بیماری های قلبی عروقی خطرناک است.
حمله قلبی چیست؟
قلب حیاتی ترین عضو بدن است و هر گونه مشکل مرتبط با آن باید جدی گرفته شود. مراقبت های پزشکی و معاینات منظم مربوط به قلب و مشکلات آن به ویژه مشکلات پنهان قلبی بسیار مهم است.
یکی از جدی ترین و خطرناک ترین مشکلاتی که ممکن است برای قلب اتفاق بیفتد، حمله قلبی است. حمله قلبی واقعاً یک تجربه ترسناک است، اگر کسی آن را پشت سر گذاشته باشد یا حتی یکی از نزدیکان خود را در این شرایط دیده باشد، مطمئناً می داند که این عوارض چقدر جدی است.
حمله قلبی که در اصطلاح بالینی به آن انفارکتوس میوکارد می گویند زمانی اتفاق می افتد که بخشی از عضله قلب خون کافی دریافت نکند و در نتیجه اکسیژن مورد نیاز به عضلات قلب نرسد. هنگامی که قلب خون و اکسیژن کافی دریافت نمی کند، عملکرد قلب مختل می شود. در طول حمله قلبی، عضله قلب برای زنده ماندن تلاش می کند و به اکسیژن نیاز دارد.
علائم حمله قلبی چیست؟
حمله قلبی علائم و نشانه های مختلفی دارد. برخی از این علائم جزو علائم اولیه هستند و می توان آنها را اولین نشانه حمله قلبی دانست. به تدریج و بسته به شدت حمله و انسداد عروق، علائم می تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد.
درد قفسه سینه می تواند مانند فشار ناخوشایند، سفتی در قفسه سینه یا درد سوزش باشد. سایر علائم حمله قلبی شامل احساس ضعف، سرگیجه یا سبکی سر است. عرق سرد یکی دیگر از علائم حمله قلبی است و علائم دیگر شامل درد و ناراحتی در فک، گردن درد، کمردرد و درد در دست چپ است. علائم دردناک حمله قلبی گاهی اوقات حملات قلبی با درد و ناراحتی در یک یا هر دو بازو و شانه ها همراه است. تنگی نفس همچنین یکی از علائم مهم حمله قلبی است. این علامت می تواند در ابتدای حمله قلبی یا قبل از حمله قلبی رخ دهد.
علائم دیگر حملات قلبی عبارتند از:
خستگی غیرمعمول و وصف ناپذیر
حالت تهوع شدید
استفراغ کردن
همه این علائم در افراد مختلف با شدت متفاوت ظاهر می شود.
آیا علائم سکته قلبی در زنان با علائم حمله قلبی خفیف در مردان متفاوت است؟
علاوه بر شرایط ذکر شده، علائم حمله قلبی می تواند به جنسیت و سن نیز بستگی داشته باشد. به عنوان مثال، علائم حمله قلبی در کودکان با علائم حمله قلبی در زنان و مردان متفاوت است. اولین علامت حمله قلبی درد شدیدی است که از سمت چپ قفسه سینه یا وسط شروع می شود. گاهی این درد چند دقیقه طول می کشد و سپس از بین می رود و گاهی دوباره عود می کند.
علائم حمله قلبی در خواب چیست؟
یک فرد خواب که علائم حمله قلبی را احساس می کند ممکن است از موارد زیر رنج ببرد:
احساس سنگینی، پری و درد قفسه سینه هنگام دراز کشیدن.
سایر قسمت های بدن ممکن است در آرامش نباشند.
مشکل در تنفس
عرق سرد و حالت تهوع
راه های پیشگیری از حمله قلبی چیست؟
از آنجایی که زمان و سرعت درمان در میزان آسیبهای ناشی از حملات قلبی بسیار مهم است، روشهای پیشگیری از این حملات بسیار مهمتر است. در بیشتر موارد با رعایت یک رژیم غذایی بسیار سالم و زیر نظر پزشک متخصص می توان از حمله قلبی پیشگیری کرد.
این اقدامات می تواند تا حدودی احتمال حمله قلبی را کاهش دهد:
به روشی ابتدایی ورزش کنید
کاهش وزن
مصرف غذاهای مضر و چرب را کاهش دهید
مصرف سبزیجات را افزایش دهید
مصرف تنقلات و شیرینی ها را کاهش دهید
از مصرف سیگار و الکل خودداری کنید.
معاینات منظم زیر نظر متخصص قلب از جمله مواردی است که می توان برای جلوگیری از حمله قلبی انجام داد. اگر سابقه ژنتیکی یا خانوادگی حمله قلبی دارید یا اگر شرایط سنی و زندگی شما می تواند باعث حمله قلبی شود، باید تحت نظر متخصص قلب و عروق باشید.