رونمایی «ماکرون» از سیاست جدید ضد ایرانی اروپا در سایه ترامپ؛ «امانوئل» چند قدم جلوتر از «دونالد»! – یورنا

تبلیغات بنری


مکرون با متهم کردن ایران مدعی شد: برنامه هسته‌ای و موشکی ایران، حمایت نظامی از روسیه در جنگ اوکراین، حمایت از گروه‌های خطرناک در منطقه، اعزام نیروهای نیابتی به آفریقا و تروریسم مواردی هستند که نگرانی‌های جدی را به وجود آورده است.

به گزارش «سرویس بین الملل یورنا».امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه روز دوشنبه مدعی شد که «برنامه هسته‌ای ایران به نقطه بی‌بازگشت نزدیک می‌شود» و گفت که فرانسه باید با دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا درباره ایران گفت‌وگوهای راهبردی داشته باشد.

مکرون که در پاریس و در جمع سفرای فرانسه در کشورهای جهان سخنرانی می کرد، گفت که رهبران جهان باید از خود بپرسند که آیا مکانیسم بازگرداندن تحریم ها علیه ایران را تا اکتبر 2025 فعال کنند یا خیر.

رئیس جمهور فرانسه در ادعاهای خود علیه ایران گفت: ایران یک چالش استراتژیک و امنیتی بزرگ برای فرانسه، اروپایی ها، کل منطقه و فراتر از آن است و این موضوع موضوع اصلی گفت وگو با دولت آینده دونالد ترامپ خواهد بود. رئیس جمهور ایالات متحده انتخاب شد.

مکرون با متهم کردن ایران مدعی شد: برنامه هسته‌ای و موشکی ایران، حمایت نظامی از روسیه در جنگ اوکراین، حمایت از گروه‌های خطرناک در منطقه، اعزام نیروهای نیابتی به آفریقا و تروریسم مواردی هستند که نگرانی‌های جدی را به وجود آورده است.

رئیس جمهور فرانسه گفت که دونالد ترامپ که به زودی کار خود را در کاخ سفید آغاز می کند “می داند که متحد قوی در فرانسه دارد”.

سخنان رئیس جمهور فرانسه در حالی مطرح می شود که وب سایت آکسیوس به نقل از یک دیپلمات اروپایی و دو منبع دیگر مدعی شده است که دیپلمات های اروپایی در اجلاس نوامبر در ژنو به ایران گفته اند که برجام «باطل و بی اعتبار است» و با آن مبارزه خواهد کرد. وضعیت فعلی برنامه به توافق جدیدی در مورد برنامه هسته ای ایران نیاز است

اظهارات رئیس جمهور فرانسه در حالی مطرح می شود که آکسیوس به نقل از یک دیپلمات اروپایی و دو منبع دیگر مدعی شده است که دیپلمات های اروپایی در نشست نوامبر در ژنو به ایران گفته اند که برجام “باطل و بی اعتبار” است و با وضعیت فعلی ناسازگار است برای برنامه هسته ای ایران مورد نیاز است.

بر اساس این ادعاها، دیپلمات های اروپایی اعلام کردند که اگر طرفین تا سپتامبر به توافق نرسند، از مکانیسم بازگشت خودکار تحریم های سازمان ملل علیه ایران استفاده خواهند کرد.

بر اساس این گزارش، دیپلمات‌های ایرانی هشدار داده‌اند که در صورت وقوع چنین سناریویی، از برجام خارج می‌شوند و به تمامی بازرسی‌ها و نظارت‌ها از تاسیسات هسته‌ای خود پایان خواهند داد.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در عین حال تاکید کرد: اگر «بازگشت» اتفاق بیفتد، با بحران مواجه خواهیم شد. اگر این اتفاق بیفتد، فکر می‌کنم همه متقاعد می‌شوند که ما در مسیر اشتباهی هستیم، بنابراین باید مسیر را تغییر دهیم. من معتقدم اگر عقب نشینی اتفاق بیفتد با بحران مواجه خواهیم شد.

مکانیسم بازگشت خودکار تحریم‌ها علیه ایران (مکانیسم بازگشت سریع) مکانیزمی است مجهز به برجام که هدف آن بازگرداندن سریع تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران در صورت درگیری بین ایران و سایر طرف‌ها است. توافقنامه

در جریان بررسی این بند از توافق در سال 2015، برخی از غربی ها از اصطلاح «مکانیسم ماشه» برای اشاره به آن استفاده کردند، زیرا فعال شدن آن می تواند به بازگشت فوری و بدون قید و شرط تحریم ها علیه ایران منجر شود.

اکتبر 2025 تاریخ انقضای قطعنامه 2231 شورای امنیت است که در سال 2015 برای تصویب توافق هسته ای برجام صادر شد.

سخنان مکرون نیز در حالی مطرح می شود که ترامپ تا چند روز دیگر وارد کاخ سفید می شود و پس از چند روز دور جدید مذاکرات ایران و سه گانه اروپایی از جمله فرانسه برگزار می شود. در چارچوب آغاز دور جدید مذاکرات با قدرت‌های اروپایی، ایران اعلام کرده است که اتحادیه اروپا آماده فعال کردن مکانیسم ماشه‌ای تحت برجام برای «خروج فوری» همه تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران است.

همچنین بر اساس قطعنامه شورای حکام، اتحادیه اروپا از مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی خواست تا پایان ماه مارس گزارش جامعی از برنامه هسته ای ایران ارائه کند. این گزارش می تواند مبنای قانونی برای فعال سازی «مکانیسم ماشه» باشد.

همچنین بر اساس قطعنامه شورای حکام، اتحادیه اروپا از مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی خواست تا پایان ماه مارس گزارش جامعی از برنامه هسته ای ایران ارائه کند. این گزارش می تواند مبنای قانونی برای فعال سازی «مکانیسم ماشه» باشد.

کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه ایران پس از دور قبلی مذاکرات ایران و سه جانبه اروپایی در ژنو در گزارش رسمی خود در برنامه ایکس نوشت: دور دیگری از مذاکرات با حوزه سیاسی برگزار شد. رهبران این کشور فرانسه، آلمان و انگلیس. آخرین تحولات دوجانبه، منطقه ای و بین المللی به ویژه مسائل هسته ای و لغو تحریم ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

وی افزود: ما مصمم هستیم که منافع مردم خود را دنبال کنیم و اولویت ما راه گفتگو و همکاری است.

یک روز قبل از آغاز دور اول مذاکرات ایران و سه گانه اروپایی، هیئت ایرانی با «انریکه مورا» معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ژنو سوئیس دیدار و رایزنی کرد. غریب عبادی در این زمینه نوشت: با انریکه مورا درباره چند موضوع و همچنین چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای و لغو تحریم‌ها در پرتو تحولات جدید گفت‌وگوی صمیمانه داشتیم.

گفته شد اتحادیه اروپا باید از رفتار متکبرانه و غیرمسئولانه خود در قبال مسائل و مشکلات این قاره و مسائل بین المللی دست بردارد. اروپا نباید مشکلات و اشتباهات خود از جمله درگیری اوکراین را با دخالت دیگران مطرح کند.

اروپا با رفتار سه کشور شریک مهم خود، به ویژه در مورد نسل کشی غزه، در موقعیت اخلاقی نیست که به دیگران در مورد حقوق بشر توصیه کند.

نکته سخنان ماکرون علاوه بر حمایت آمریکا در مورد ایران، تعیین نگرانی اروپا در توافق احتمالی ایران و آمریکاست. از این حیث، اروپا نیز اعلام می‌کند که نگرانی‌های خاص خود را دارد که باید در توافق ایران و آمریکا مورد توجه قرار گیرد و حتی «مکانیسم انگیزش» به عنوان هشدار مطرح می‌شود.

طارق رئوف، رئیس سابق امنیت سیاسی و شفافیت آژانس بین المللی انرژی اتمی و رئیس برنامه خلع سلاح، کنترل و عدم اشاعه در موسسه تحقیقات صلح استکهلم (SIPRI) به یورنا گفت: فعال سازی مکانیسم ماشه توسط اروپا ترویکا یک اهرم فشار است. به نظر او، سه گانه اروپایی می خواهند با بازگرداندن «مکانیسم ماشه» که باعث واکنش تهران می شود، دست ترامپ را ببندند.

نکته سخنرانی رئیس جمهور فرانسه در مورد ایران این است که او نگرانی های گسترده اروپا را در مورد ایران مطرح کرد. در واقع در کنار موضوع هسته ای، از سیاست خارجی منطقه ای و حتی فرامنطقه ای (در آفریقا) مرتبط با امنیت اروپا به عنوان یکی از این نگرانی ها یاد می شود. توجه به این موضوعات می تواند مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا را نیز پیچیده کند.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری tabnak

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *