تاثیرات فضای مجازی بر سلامت روان نوجوانان – یورنا
به گزارش یورنا به نقل از ایسنا، در 25 سال گذشته، فناوری های نوین اطلاعات و ارتباطات تغییرات زیادی کرده و مردم تعاملات زیادی با دنیای اطراف خود دارند. فضای مجازی فضای دیجیتال و فضای مجازی است که از طریق شبکه های کامپیوتری ایجاد می شود و سعی در شبیه سازی دنیای واقعی با استفاده از جلوه های صوتی و تصویری دارد.
فضای مجازی که شامل زیرساختهای فیزیکی، ابزارهای مخابراتی، شبکهها و ارتباطات رایانهای و اینترنت است، فرصتهای زیادی را برای آموزش، تعامل و ارتباط فراهم میکند که قبلاً امکانپذیر نبود.
تاثیر منفی شبکه های اجتماعی بر نوجوانان
تحقیقات نشان می دهد که بزرگسالان جوان و نوجوانانی که بیش از دو ساعت در روز از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب هستند.
چندین مطالعه همچنین نشان داده است که افزایش استفاده از رسانه های اجتماعی و دستگاه هایی مانند تلفن و لپ تاپ قبل از خواب رابطه معنی داری با کیفیت پایین خواب در جوانان دارد.
علاوه بر این، مطالعات نشان داده است که نوجوانان و جوانانی که فقط برای مدت کوتاهی از فیس بوک استفاده کرده اند نسبت به افرادی که اصلاً از این شبکه ها استفاده نکرده اند، نگرانی بیشتری در مورد تصویر بدن خود دارند.
بدرفتاری با کودک یک عامل خطر عمده برای تعدادی از مسائل از جمله سلامت روان، تحصیلات و روابط اجتماعی است و اثرات طولانی مدتی دارد که اغلب تا بزرگسالی ادامه می یابد.
اعتیاد به اینترنت
در همین حال، روانشناس کیمبرلی یانگ برای اولین بار در مقاله ای در سال 1996 پیشنهاد کرد که استفاده نادرست از رایانه می تواند معیارهای اعتیاد را برآورده کند و در کشورهایی مانند چین و کره جنوبی، اعتیاد به اینترنت به عنوان یک تهدید برای سلامت عمومی در نظر گرفته می شود.
یکی از اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان، فراوانی محتوای صریح جنسی در سیستم های مختلف است. قرار گرفتن در معرض محتوای جنسی که رفتار پرخطر یا غیر واقعی را به تصویر میکشد، تأثیرات منفی بر نوجوانانی دارد که تازه شروع به شکلدهی هویت جنسی خود کردهاند و باعث میشود آنها انتظارات غیرمنطقی از هنجارهای جنسی و روابط جنسی سالم داشته باشند.
جوانان و نوجوانان مبتلا به اعتیاد به اینترنت در طول زمان دستخوش تغییرات ساختاری به خصوص در قشر خاکستری مغز خواهند شد که ممکن است کیفیت یادگیری و آموزش آنها را مختل کند.
اثرات مثبت رسانه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان
دسترسی به اطلاعات سلامت
اطلاعات بهداشت حرفه ای که توسط رسانه های اجتماعی ارائه می شود، فرصتی را برای نوجوانانی که ممکن است با مشکلات روانی دست و پنجه نرم کنند، فراهم می کند تا تجربیات سلامتی دیگران را بخوانند، تماشا کنند یا گوش دهند و درک کنند و آنها را با واقعیت و هویت واقعی خود مرتبط کند.
مکالمات در رسانههای اجتماعی میتواند تعاملات لازم برای مقابله با مسائل سلامتی را برای جوانان و نوجوانان فراهم کند، بهویژه زمانی که پشتیبانی مستقیم در یک محیط واقعی در دسترس نباشد.
بسیاری از جوانان و نوجوانان می توانند با عضویت در گروه ها یا صفحات مرتبط، همدردی ها، افکار و نگرانی های خود را با افراد دیگر در میان بگذارند.
عزت نفس و هویت شخصی نیز جنبه های مهم رشد در طول سالیان است. رسانه های اجتماعی می توانند به عنوان یک پلت فرم موثر برای ابراز احساسات مثبت عمل کنند. به این ترتیب جوانان بهترین ایده های خود را ارائه می کنند.