بینی الکترونیکی نگهبان تازه‌نفس مواد غذایی!

تبلیغات بنری


به گزارش یورنا؛ اخیراً بینی مصنوعی ساخته شده است که می تواند به سرعت میوه ها و مواد غذایی پوسیده را تشخیص دهد. در این فناوری از اکسید گرافن استفاده شده است.

مایکل شونا، یکی از محققان این پروژه در دانشگاه علم و فناوری نروژ (NTNU) گفت: «ما توسط فناوری‌هایی احاطه شده‌ایم که از طریق آنتن‌ها با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند، اما این فناوری می‌تواند کاربردهایی فراتر از ارتباطات داشته باشد. این حسگر می تواند در زیرساخت های موجود برای کاربردهای جدید استفاده شود و حوزه های کاربردی آن بسیار جذاب است.

به گفته وی، پیش از این نیز تلاش هایی برای ساخت دماغه الکترونیکی صورت گرفته بود، اما محصولات موجود با چالش های زیادی مواجه بودند.

دماغه های الکترونیکی می توانند شامل صدها حسگر باشند که هر کدام با مواد مختلفی پوشانده شده اند و به آنها پتانسیلی برای طیف وسیعی از کاربردها می دهد. اما ساخت چنین بینی هایی با صدها حسگر بسیار گران است و به مواد زیادی نیاز دارد. در مقابل، سنسور توسعه یافته توسط این گروه از یک پوشش ارزان قیمت استفاده می کند که به جای صدها سنسور، تنها از یک لایه پوشش استفاده می کند.

یو دانگ، محقق دکترا در دانشگاه علم و صنعت نروژ، نتایج این پروژه را در مجله Sensors and Actuators B منتشر کرد.

دانگ گفت: «سنسور ما گازهای مختلف را با دقت 96.7 درصد تشخیص می دهد. این نتیجه نه تنها معادل بهترین دماغه های الکترونیکی فعلی است، بلکه حتی در برخی زمینه ها از آنها برتری دارد.

VOCها گازهای کم جوشی هستند که معمولاً در هوا یافت می شوند و در دماهای پایین به راحتی تبخیر می شوند. همه موجودات زنده، از جمله گیاهان، این ترکیبات را آزاد می کنند و از آنها برای دفاع در برابر آفات یا ارتباطات استفاده می کنند. بوی علف تازه بریده شده نمونه ای از این ترکیبات است. گازهای زیادی نیز از محصولات و مواد اطراف ما آزاد می شود و شناسایی این گازها در میان تعداد زیاد آنها دشوار است.

دانگ توضیح می دهد که وجود ایزومرها (ترکیبات با فرمول مولکولی یکسان اما ساختار متفاوت) شناسایی را دشوارتر می کند.

به گفته محققان، ایزومرها مانند دوقلوهایی هستند که بسیار شبیه هم هستند اما کاملاً شبیه هم نیستند و تمایز بین آنها همیشه چالشی برای این نوع فناوری بوده است. حتی پیشرفته ترین بینی های الکترونیکی نیز با این مشکل روبرو هستند.

تاکنون این فناوری حسگر بر روی میوه ها و گوشت های فاسد آزمایش شده است. با اصلاح الگوریتم‌هایی که «اثر انگشت» منحصر به فرد گازهای مختلف را شناسایی می‌کنند، محققان بر این باورند که این فناوری ممکن است بتواند بیماری‌ها را نیز تشخیص دهد. با این حال، برای شناسایی بیماری هایی مانند سرطان، این الگوریتم ها نیاز به آموزش طولانی مدت دارند.

انتهای پیام/

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *