اهمیت ژئوپلیتیک «رود لیتانی»؛ نگاه اسرائیل به روخانه بعد از توافق آتش بس – یورنا

تبلیغات بنری


لیتانی طولانی ترین رودخانه لبنان و منبع اصلی آب این کشور است. این رودخانه بیشتر از شمال به جنوب جریان دارد، اما بخشی از رودخانه از شرق به غرب به سمت دریای مدیترانه و به موازات مرز رژیم صهیونیستی با جنوب لبنان جریان دارد.

به گزارش سرویس بین الملل یورنارودخانه لیتانی که جنوب لبنان را از بقیه کشور جدا می کند، بارها در جنگ بین اسرائیل و حزب الله و همچنین در توافق آتش بس ذکر شده است.

پس از توافق آتش بس، حزب الله لبنان باید از این رودخانه فراتر برود.

در طول جنگ گذشته، اگرچه ارتش اسرائیل به پایگاه های حزب الله در بیروت، در شمال لیتانی حمله کرد، این رودخانه به عنوان یک نقطه عطف طبیعی بود که جنوب لبنان و یک خط دیپلماتیک مهم را نشان می داد.

لیتانی طولانی ترین رودخانه لبنان و منبع اصلی آب این کشور است. این رودخانه از دره حاصلخیز بقاع در غرب بعلبک سرچشمه می گیرد و در شمال شهر صور به دریای مدیترانه می ریزد. رودخانه لیتانی با طول بیش از 140 کیلومتر طولانی ترین رود لبنان است و میانگین آبدهی سالانه آن 920 میلیون متر مکعب برآورد شده است. سرچشمه رودخانه لیتانی و کل مسیر آن در داخل مرزهای لبنان قرار دارد.

این رودخانه بیشتر از شمال به جنوب جریان دارد، با این تفاوت که بخشی از رودخانه از شرق به غرب به سمت دریای مدیترانه و به موازات مرز رژیم صهیونیستی با جنوب لبنان جریان دارد. بخش موازی با مرز اسرائیل و لبنان که به خط آبی نیز معروف است، در حدود 17 مایلی شمال اسرائیل واقع شده است.

این رودخانه بیشتر از شمال به جنوب جریان دارد، اما بخشی از رودخانه از شرق به غرب به سمت دریای مدیترانه و به موازات مرز رژیم صهیونیستی با جنوب لبنان جریان دارد. بخش موازی با مرز اسرائیل و لبنان که به خط آبی نیز معروف است، در حدود 17 مایلی شمال اسرائیل واقع شده است.

در میان ساکنان لیتانی جنوبی، 75 درصد مسلمانان شیعه هستند که از مقاومت حمایت می کنند، در حالی که 25 درصد دیگر را مسلمانان سنی، دروزی و مسیحی تشکیل می دهند.

لیتانی نقش مدافع جنوب لبنان را در قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل ایفا کرد که به جنگ دوم لبنان در سال 2006 پایان داد و یک منطقه حائل نظری ایجاد کرد. در واقع رودخانه لیتانی یک منطقه حائل بین حزب الله و اسرائیل را تشکیل می دهد.

قطعنامه 1701 خواستار ایجاد منطقه ای بین خط آب و رودخانه لیتانی است که عاری از هرگونه نیروی مسلح، دارایی یا سلاح به جز دولت لبنان و یونیفل باشد. [نیروی موقت سازمان ملل در لبنان] او هست

این قطعنامه به “یونیفیل” اجازه می دهد تا تمام اقدامات لازم را برای اطمینان از عدم استفاده از منطقه عملیاتی برای انجام هرگونه فعالیت خصمانه اتخاذ کند.

پس از جنگ 33 روزه و پس از عدم پایبندی رژیم صهیونیستی به مفاد قطعنامه 1701، حزب‌الله در سراسر منطقه بین لیتانی و اسرائیل تسلیحات و موشک‌ها انبار کرده و تونل‌هایی حفر کرد.

تال پری، سرپرست تحقیقات مرکز آلما، یک اندیشکده متخصص در چالش های امنیتی در مرز شمالی سرزمین های اشغالی، مدعی است که حزب الله از رودخانه لیتانی به عنوان خط مرزی برای «خط اول دفاعی» خود در برابر اسرائیل استفاده می کند. سه یگان ناصر و عزیز دارد که منطقه را بین آنها تقسیم می کند و هر کدام انبار گلوله های مخصوص به خود را برای شلیک به سمت اسرائیل دارد و نیروهای ویژه رضوان نیز از آن استفاده می کردند.

پری مدعی است که «حزب الله برای گسترش منابع نظامی خود در سراسر منطقه سرمایه گذاری کرده است تا آماده شلیک موشک به اسرائیل و آماده شدن برای مانورهای زمینی اسرائیل باشد». لبه جنوبی این منطقه در چند کیلومتری مرز با اسرائیل، نقطه شروع حمله نیروهای رضوان به اسرائیل است.

بلافاصله پس از پیوستن حزب‌الله به حماس در جنگ غزه، اسرائیل از شورای امنیت سازمان ملل خواست اطمینان حاصل کند که حزب‌الله به قطعنامه 1701 پایبند بوده و در شمال لیتانی باقی می‌ماند.

دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد روز جمعه در شورای امنیت سازمان ملل گفت: اسرائیل تمایلی به حضور در جنوب لبنان ندارد. “هدف ما محافظت از مردممان است.” وی افزود: برای اطمینان از این امر، شورا باید اطمینان حاصل کند که سازوکارهای صحیحی وجود دارد تا ارتش لبنان و یونیفل بتوانند به تعهدات خود بر اساس قطعنامه 1701 عمل کنند.

پری مدعی است: «ما می دانیم که ترتیبات دیپلماتیک مانع از برقراری مجدد حضور حزب الله در منطقه نمی شود واضح است که نمی‌توان یک سیستم نظارتی مؤثر برای مقابله با حزب‌الله بازسازی‌شده وجود داشت.

پری مدعی است: «می دانیم که ترتیبات دیپلماتیک مانع از حضور مجدد حزب الله در منطقه نمی شود، ما تجربه قابل توجهی در برخورد با قطعنامه 1701 داریم، قطعنامه ای که حتی پس از گذشت یک ساعت ارزش کاغذی که روی آن نوشته شده بود، نداشت.» به نظر می رسد که هیچ سیستم نظارتی موثری وجود ندارد “او می تواند در برابر حزب الله بازسازی شده بایستد.”

بر این اساس، برخی از کارشناسان صهیونیست از جمله یوسی کوپرواسر، کارشناس مرکز امنیت و امور خارجه بیت المقدس و رئیس سابق تحقیقات اطلاعاتی ارتش اسرائیل معتقدند که اگر ارتش اسرائیل در این منطقه وجود نداشته باشد، باید نظارت از راه دور وجود داشته باشد. توسط اسرائیل

او مدعی است که «جنگ زمانی پایان خواهد یافت که حزب الله در شمال لیتانی باقی بماند». لیتانی، و از آنجایی که نیروهای یونیفل ثابت کرده اند که قادر به اجرای چنین تصمیماتی نیستند، اسرائیل باید سیستمی برای نظارت بر گذرگاه های رودخانه داشته باشد. تنها چند نقطه وجود دارد که می توان از آنها عبور کرد تا بتوان بر آن نظارت کرد.»

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری tabnak

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *