امکان تشخیص سرطان از طریق ادرار ! – تابناک
به گزارش تابناک، به نقل از: علاوه بر این، یکی از علل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان، تشخیص دیرهنگام این بیماری است. تشخیص سریع سرطان برای افزایش شانس بهبودی بیمار بسیار مهم است و در سال های اخیر توسعه ابزارهای تشخیصی برای تشخیص سرطان در مراحل اولیه مورد توجه زیادی قرار گرفته است.
سلول های سرطانی از microRNA های خاص (miRNAs) استفاده می کنند که RNA های غیر کدکننده ای هستند که برای تنظیم بیان ژن و افزایش احتمال تشکیل تومور ضروری هستند. در حالی که miRNA های در حال گردش، نشانگرهای زیستی زنده سرطان اولیه هستند، شناسایی miRNA های مرتبط با سرطان در خون و سایر مایعات بدن یک چالش بزرگ است.
به این ترتیب، تیمی از محققان به رهبری تاکائو یاسویی از مؤسسه علوم توکیو در ژاپن تلاش خود را بر روی تجزیه و تحلیل miRNA متمرکز کردند. این روش بر روی نانوسیم ها و یادگیری ماشینی (ML) برای شناسایی miRNA های مرتبط با سرطان در ادرار متمرکز بود. نتایج این پروژه در مجله شیمی تحلیلی در 18 اکتبر 2024 منتشر شد.
یاسویی میگوید: «وزیکولهای خارج سلولی در خون وجود دارند که اطلاعات مهم تنظیمی را حمل میکنند. این miRNA ها بین افراد سالم و مبتلا به سرطان متفاوت است. گروه تحقیقاتی ما با استفاده از اکسید روی (ZnO) در تلاش است تا ابزاری برای تشخیص سرطان برای استخراج miRNA ها از ادرار به روشی غیرتهاجمی آماده کند.
در ابتدا، دانشمندان از نانوسیمهای اکسید روی برای به دام انداختن وزیکولهای خارج سلولی در نمونههای ادرار استفاده کردند و فناوری ریزآرایه را برای شناسایی توالیهای ژنی خاص در وزیکولهای خارج سلولی معرفی کردند. از روش اولتراسانتریفیوژ برای مقایسه و اعتبارسنجی کارایی miRNA توسط نانوسیم استفاده شد.
نتایج نشان داد که وزیکول های خارج سلولی حاوی miRNA، با اندازه های بین 40 نانومتر تا 200 نانومتر، به طور موثر در نانوسیم ها به دام افتاده اند. این به دام انداختن نانوسیم نمونه ادرار نوید ساختن دستگاهی را می دهد که می تواند به عنوان ابزار تشخیص سرطان مورد استفاده قرار گیرد.
محققان در این پروژه بیش از دو هزار نوع miRNA را در نمونه ادرار به دست آوردند. آنها این miRNA ها را با کمک یادگیری ماشینی شناسایی کردند و یک miRNA مرتبط با سرطان ریه را شناسایی کردند. آنها 53 نوع miRNA را شناسایی کرده اند که می توانند برای تشخیص سرطان استفاده شوند.
یاسویی گفت: «ما همچنین گروهی از miRNA ها را شناسایی کردیم که می توانند سرطان ریه مرحله اول را به طور دقیق تشخیص دهند. از آنجایی که خوشههای miRNA ادرار میتوانند سرطان ریه را در مراحل اولیه پیشبینی کنند، ما معتقدیم که خوشههای miRNA ادرار پتانسیل کافی برای تشخیص زودهنگام سرطان را دارند.