افشای مذاکرات پشت درهای بسته ژنو؛ طرف ایرانی به اروپاییها چه گفت؟ – یورنا
لارنس نورمن خبرنگار وال استریت ژورنال در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی نوشت
به گزارش سرویس بین الملل یورناروز جمعه ۱۸ آذر، مذاکراتی بین ایران و ترویکای اروپایی در ژنو انجام شد.
پس از پایان مذاکرات ژنو، نمایندگان هر یک از طرفین پیامهایی را در شبکههای اجتماعی منتشر کردند و گفتند که مذاکرات بر برنامه هستهای ایران، تحریمها و دیگر مسائل منطقهای متمرکز است.
کاظم غریب آبادی معاون وزیر امور خارجه و عضو تیم مذاکره کننده ایران در مقاله ای در این باره گفت
وی افزود: آخرین تحولات دوجانبه، منطقه ای و بین المللی به ویژه موضوع هسته ای و لغو تحریم ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
این دیپلمات ارشد به جمهوری اسلامی ایران اطمینان داد: ما به شدت متعهد به پیگیری منافع مردم خود هستیم و مسیر گفتگو و تعامل را ترجیح می دهیم.
وی گفت: قرار شد مذاکرات دیپلماتیک در آینده نزدیک ادامه یابد.
و پس از این دیدار نیز وزارت خارجه آلمان و دیپلمات های بلندپایه فرانسوی و بریتانیایی در بیانیه ای که در شبکه اجتماعی X (توئیتر سابق) منتشر شد، دو طرف توافق کردند که این مذاکرات دیپلماتیک در آینده نزدیک ادامه یابد.
در این بیانیه آمده است: رهبران سیاسی انگلیس، فرانسه و آلمان در ژنو با غریب عبادی همتای ایرانی خود دیدار و درباره برنامه هسته ای ایران و تحریم های اعمال شده بر آن، مسائل دوجانبه و اوضاع منطقه گفتگو کردند. ما توافق کردیم که مذاکرات دیپلماتیک را در آینده نزدیک ادامه دهیم.
اکنون لارنس نورمن، خبرنگار وال استریت ژورنال او در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی نوشت آنها این را علنی اعلام نکردند. اما آنها اشاره کردند که محدود کردن ذخایر اورانیوم خالص به 60 درصد دیگر در نتیجه مشورت با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی رخ نخواهد داد.
نورمن در ادامه نوشت: اظهارات منابع مختلف در فضای مجازی در مورد لحن این رایزنی ها کمی متفاوت است. برخی بر تمایل ایران برای ادامه مذاکرات با توجه به رویکرد دونالد ترامپ در قبال ایران پس از مراسم تحلیف در 20 ژانویه تاکید کردند. در این زمینه جالب است که مذاکرات بین ترویکای اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) پس از تصمیمات شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه یافت.
وی با اشاره به تحلیلهای دیگر از این گفتوگوها گفت: منابع دیگر نیز آن را «ناامیدکننده» دانستهاند. هیچ نشانی از تحرک از سوی ایران که خود را در سطوح داخلی و خارجی ضعیف و دچار مشکل می بیند، دیده نمی شود. از اروپایی ها پرسیده شد که از برنامه های ترامپ چه می دانند و پاسخ قطعی داده نشد.
مذاکرات ژنو در شرایطی برگزار شد که یک هفته پیش شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در قطعنامه ای در محکومیت عدم شفافیت در برنامه هسته ای ایران از تهران خواست همکاری های خود را با این آژانس افزایش دهد.
این تصمیمی است که ایران آن را سیاسی تلقی کرد و در پاسخ از راه اندازی «سانتریفیوژهای پیشرفته جدید» که برای افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده طراحی شده بودند، خبر داد.