از حمایت تا عدم اطمینان؛ سیاست چرخشی امریکای ترامپ در مقابل اوکراین – یورنا
ترامپ بارها از میزان کمک های آمریکا به اوکراین انتقاد کرد و مدعی شد که توانسته جنگ را ظرف 24 ساعت پایان دهد، هرچند جزئیاتی در مورد چگونگی دستیابی به این هدف ارائه نکرد.
به گزارش سرویس بین الملل یورنانجات بابایف در مقاله ای نوشت: با پیروزی قاطع دونالد ترامپ در انتخابات 2024، اوکراین با از دست دادن حمایت حیاتی مهم ترین متحد خود، ایالات متحده آمریکا مواجه است.
از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین در فوریه 2022، ایالات متحده 108 میلیارد دلار کمک نظامی، بشردوستانه و اقتصادی به کیف ارائه کرده است.
ترامپ بارها از میزان کمک های آمریکا به اوکراین انتقاد کرد و مدعی شد که توانسته جنگ را ظرف 24 ساعت پایان دهد، هرچند جزئیاتی در مورد چگونگی دستیابی به این هدف ارائه نکرد.
با توجه به سوابق غیرقابل پیش بینی ترامپ در سیاست خارجی و اظهارات گذشته او در مورد اوکراین، سوال فقط این نیست که آیا ترامپ می تواند بر جنگ تأثیر بگذارد، بلکه این است که چگونه این کار را انجام خواهد داد و آیا رویکرد او به صلح منجر خواهد شد یا خیر.
اما با توجه به سوابق غیرقابل پیشبینی ترامپ در سیاست خارجی و اظهارنظرهای گذشته او در مورد اوکراین، سؤال فقط این نیست که آیا ترامپ میتواند بر جنگ تأثیر بگذارد، بلکه این است که چگونه این کار را انجام خواهد داد و آیا رویکرد او به صلح منجر خواهد شد یا اینکه درگیریها تشدید خواهد شد.
تحسین ترامپ از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، باعث شده است که بسیاری از اوکراینی ها به ترامپ با سوء ظن نگاه کنند. ترامپ حتی ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین را عامل این جنگ دانست. این کاملاً در تضاد با موضع ایالات متحده آمریکا است که روسیه را مسئول جنگ فعلی می داند.
بنابراین به نظر می رسد زلنسکی اختلافات را کنار گذاشته، به ترامپ تبریک گفته و تلفنی با او صحبت کرده است. زلنسکی این گفتگو را عالی توصیف کرد و از رویکرد ترامپ برای صلح از طریق دیپلماسی جهانی حمایت کرد.
درک روسیه از ناتو به عنوان یک تهدید، و تمایل اوکراین برای ادغام با غرب، مسائلی نیستند که به راحتی توسط یک رهبر – هرچند قدرتمند – بدون پرداختن به پویایی های اساسی حل شوند.
در حالی که جنگ وارد سومین سال خود می شود، اوکراین با فشار اقتصادی و نظامی شدیدی مواجه است. اقتصاد این کشور که از درگیری ویران شده است، همچنان به شدت به کمک های خارجی وابسته است.
در همین حال، به گفته مقامات اوکراینی و آمریکایی، نیروهای روسیه به پیشروی خود در جبهه شرقی ادامه می دهند. بمباران روزانه شهرهای اوکراین با پهپادها، موشکها و بمبهای هوایی روسیه، زیرساختهای انرژی این کشور را ویران کرده و میلیونها غیرنظامی را با نزدیک شدن به زمستان سخت تهدید میکند.
اینکه ترامپ بتواند جنگ در اوکراین را متوقف کند یا نه، پیچیده است و به تعریف توقف بستگی دارد. درگیری بین روسیه و اوکراین ریشه در نیروهای عمیق ژئوپلیتیکی و تاریخی دارد.
نگاه روسیه به ناتو به عنوان یک تهدید و تمایل اوکراین برای ادغام با غرب، مسائلی نیستند که به راحتی توسط یک رهبر – هرچند قدرتمند – بدون پرداختن به این پویاییهای اساسی حل شوند. با این حال، رویکرد ترامپ می تواند از چند جهت بر روند جنگ تأثیر بگذارد.
ترامپ بارها اشاره کرده است که رویکرد سیاست خارجی او به جای ادامه تعامل نظامی، مذاکره و انعقاد یک توافق است. در مورد اوکراین، این رویکرد ممکن است به معنای فشار برای آتش بس یا توافقنامه صلح باشد که شامل حل و فصل بین اوکراین و روسیه باشد.
یکی از جنجالیترین جنبههای تأثیر بالقوه ترامپ بر جنگ، موضع او در مورد ادامه کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین است. ترامپ از مقدار پولی که ایالات متحده به اوکراین فرستاده انتقاد کرد و پیشنهاد کرد که مالیات دهندگان آمریکایی نباید بار یک درگیری خارجی را به دوش بکشند.
وی همچنین اشاره کرد که کشورهای اروپایی را برای اجرای بیشتر تعهدات خود تحت فشار قرار خواهد داد و ممکن است تهدید کند که حمایت آمریکا را کاهش خواهد داد، مگر اینکه کشورهای ناتو سهم بیشتری از بار مالی و نظامی را بر عهده بگیرند.
تمایل ترامپ برای کاهش دخالت آمریکا در اوکراین میتواند منجر به تغییراتی در نحوه اجرای جنگ شود که میتواند اوکراین را مجبور کند زودتر به دنبال راهحلی از طریق مذاکره باشد یا متحدانش موضع قویتری اتخاذ کنند.
تمایل ترامپ برای کاهش دخالت آمریکا در اوکراین میتواند منجر به تغییر در نحوه اجرای جنگ شود که میتواند اوکراین را مجبور کند زودتر به دنبال راهحلی از طریق مذاکره باشد یا متحدانش را مجبور به اتخاذ موضع قویتر کند.
با توجه به اینکه بخش بزرگی از پایگاه ترامپ از او به دلیل تمرکز بر منافع ملی و انتقاد از مداخله غیرضروری خارجی حمایت می کند، ترامپ ممکن است هرگونه حمایت نظامی مستمر از اوکراین را از نظر سیاسی غیرممکن بداند.
علاوه بر این، رویکرد ترامپ “اول آمریکا” ممکن است اتحاد کشورهای غربی حامی اوکراین را بیشتر از بین ببرد، زیرا ریاست جمهوری او ممکن است منجر به رویکرد دودستگی در برخورد با روسیه شود.
موضع ترامپ در مورد اوکراین به شدت تحت تأثیر پویایی های سیاسی داخلی خواهد بود. با توجه به اینکه بخش بزرگی از پایگاه ترامپ از او به دلیل تمرکز او بر منافع ملی و انتقاد از دخالت های غیرضروری خارجی حمایت می کند، ترامپ ممکن است هرگونه حمایت نظامی مستمر از اوکراین را از نظر سیاسی غیرممکن بداند، به خصوص اگر افکار عمومی آمریکا مخالف دخالت بیشتر او در جنگ باشد.
به همین دلیل گفته می شود که دولت بایدن در تلاش است تا 6 میلیارد دلار کمک امنیتی باقی مانده به اوکراین را با هدف ارسال آخرین سلاح و مهمات قبل از روی کار آمدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید ایالات متحده تسریع بخشد.
در حالی که ترامپ برای ورود به کاخ سفید آماده میشود، اوکراین باید برای مسیری نامشخص آماده شود، مسیری که بقای آن ممکن است به رئیسجمهوری بستگی داشته باشد که اولویتها و رویکردش به دیپلماسی بینالمللی اغلب خرد متعارف را به چالش میکشد. خطرات بیشتر از همیشه است و عواقب آن نه تنها در اوکراین، بلکه در سراسر جهان احساس خواهد شد.