آنکارا و باکو کریدور زنگزور را ایجاد میکنند/ ترکیه موقعیت ایران را در قفقاز ضعیف میبیند – یورنا
یکی از اساتید دانشگاه آلاباما در آمریکا معتقد است که ترکیه معتقد است موقعیت استراتژیک ایران در قفقاز دائما تضعیف شده است و اکنون آنکارا می تواند برنامه های خود را در آنجا تحمیل کند و ایران را بررسی و بررسی کند.
به گزارش «سرویس بین الملل یورنا».پس از سقوط دولت بشار اسد در سوریه، گروه تحریر الشام تحت حمایت ترکیه اوضاع را به دست گرفت. اما در روزهای اخیر شاهد گسترش اعتراضات مردمی از جمله علویان در مناطق علوی نشین سوریه بودیم.
خبرنگار یورنا در خصوص تحولات سوریه گفت وگویی با پروفسور نادر انتصار، رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما در آمریکا انجام داده است که در ادامه تقدیم می شود.
کتاب «سیاست کردها در خاورمیانه» یکی از آثار معروف اینتصار است که به تحلیل جنبه های سیاسی و اجتماعی ادغام کردها در جریان اصلی زندگی سیاسی و اجتماعی در ایران، عراق و ترکیه می پردازد. .
* پس از سقوط رژیم بشار اسد در سوریه، ترکیه در تحولات منطقه دست بالا را به دست آورد. برخی معتقدند در نتیجه تغییر موازنه قوا در منطقه به نفع ترکیه، احتمال درگیری های منطقه ای افزایش می یابد. ارزیابی شما چیست؟
جاه طلبی های نئو عثمانی اردوغان همیشه منبع درگیری در منطقه بوده است. سقوط رژیم اسد که ترکیه در آن نقش مهمی داشت، فرصتی بی نظیر برای اردوغان برای ترویج و گسترش سیاست های نئو عثمانی خود فراهم کرد. جاه طلبی های ترکیه با سایر ذینفعان منطقه ای که ممکن است با اهداف اردوغان همسو نباشند، برخورد خواهد کرد. اگر به درستی مدیریت نشود، پتانسیل ترکیه می تواند احتمال درگیری منطقه ای را افزایش دهد.
* پس از بهار عربی (1390) نوعی رقابت بین ایران و محور مقاومت با جنبش اخوان (قطر و ترکیه) و جریان سلفی-غربی (عربستان سعودی و امارات و متحدان غربی آن) وجود داشت. . آیا می توان رقابت ترکیه و قطر با عربستان و امارات را احیا کرد؟
شرایط در سال 2011 با آنچه امروز است متفاوت بود. همچنین، طرفهای عربی و ترکی یاد گرفتهاند که چگونه منافع خود را بدون تبدیل کردن اختلافات رقابتی به درگیری آشکار، پیش ببرند. اما با توجه به اینکه تحولات سوریه به سرعت در حال رخ دادن است، پیش بینی اینکه روابط ترکیه و عربستان در کدام سمت توسعه خواهد یافت دشوار است.
* آیا ممکن است در نتیجه رقابت های منطقه ای، رقابت ایران و ترکیه را در قفقاز جنوبی رصد کنیم؟
بله، من فکر می کنم این یک احتمال متمایز است. ترکیه معتقد است که موقعیت استراتژیک ایران در قفقاز تضعیف شده است و اکنون آنکارا می تواند برنامه های خود را در آنجا تحمیل کند و ایران را بررسی کند.
*با وجود تاکید ارمنستان بر لزوم حفظ حاکمیت ارضی خود در مسیرهای حمل و نقل و عدم تغییر مرزها، وزیر حمل و نقل ترکیه چند روز پیش گفت: ترکیه به مذاکرات با جمهوری آذربایجان در خصوص کریدور زنگزور ادامه می دهد. به نظر شما با توجه به شرایط فعلی ساخت این کریدور باید در دستور کار باکو و آنکارا قرار گیرد؟
بله، ارمنستان کشور ضعیفی است و روسیه که حافظ سابق آن است، نمی تواند کمک زیادی بکند. متأسفانه ضعف موقعیت استراتژیک ایران شرایطی را به وجود آورده است که نه آنکارا و نه باکو هشدارهای تهران در مورد «خط قرمزهای» ایران را جدی نمی گیرند. بنابراین اگر ترکیه و جمهوری آذربایجان گامی اساسی برای تکمیل پروژه کریدور زنگزور بردارند، تعجب نخواهم کرد.
* سقوط رژیم اسد موقعیت روسیه را در خاورمیانه تضعیف کرده است. با توجه به روند کنونی، روسیه چگونه می تواند موقعیت خود را در منطقه بازیابی کند؟
با وجود وضعیت فعلی روسیه، روسیه همچنان یک قدرت بزرگ با منافع دیرینه در خاورمیانه است. روسیه احتمالاً منتظر خواهد ماند تا ببیند تحولات سوریه چگونه بر پیکربندی نیروهای منطقهای تأثیر میگذارد و پیش از اتخاذ گامهایی برای تعدیل سیاست خاورمیانهای خود برای حفاظت از منافع مسکو، خواهد دید.